Hořčičný olej

Hořčičný olej se vyrábí lisováním hořčičných semínek za studena , získaný olej se může chlubit velkým množství živin a stopových prvků, má světle žlutou barvu a ostrou charakteristickou vůni hořčice.  Hořčičný olej je bohatý na biologicky aktivní látky, enzymy, oleje, sliz, minerály mangan, selen, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, draslík a vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D.

Hořčičný olej a jeho účinky:

  • podporuje imunitní sytém
  • normalizuje metabolismus tuků
  • prospívá trávícímu traktu, stimuluje proces trávení
  • zlepšuje chuť k jídlu
  • účinně zvlhčuje a vyživuje pokožku 
  • chrání pokožku před předčasným stárnutím 
  • antibakteriální a antimykotické vlastnosti 
  • stimuluje rychlejší hojení ran
  • zlepšuje pružnost cév
  • používá se k léčbě vlasů ( lupy, roztřepené konečky, suché vlasy )
  • pozastavuje vypadávání vlasů a předčasné šedivění vlasů
  • na masáže - odstranění napětí ve svalech a vazech
  • při zánětech svalů a kloubů
  • účinky antivirové, antibakteriální, antiseptické
  • na kožní problémy, herpes- opar, ekzémy, lupénka, akné
  • na suché a popraskané ruce
  • antioxidant, zpomaluje stárnutí, úspěšně bojuje proti vzniku předčasných vrásek (  Vitamin E  )
  • pozitivně působí na nervový systém
  • chrání před rakovinou
  • zlepšuje reprodukční systém mužů a žen
  • má příznivý vliv na funkci mužských a ženských reprodukčních orgán 
  • podporuje tvorbu spermatu
  • prospívá při obezitě
  • zvyšuje laktaci u kojících žen
  • více o ůčincích hořčičného oleje

Kontraindikace: vnější použití - přecitlivělost kůže, intolerance na některé látky obsažené v hořčičném oleji, při chronickém onemocnění žaludku a trávicích žláz

Použití: pro teplou ( vaření, smažení ) i studenou kuchyni ( různých salátů s čerstvou zeleninou a bylinkami ),  na ryby a obiloviny, pro péči o pleť a vlasy.  Hořčičný olej je hodný i pro kojící a těhotné ženy

Skladování: po otevření nejlépe skladovat v lednici

Kde koupit hořčičný olej?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...