Konopný olej

Konopí lze bez nadsázky nazvat jedinečným zdrojem velkého množství prvků, minerálů ( Fosfor, draslík, zinek, vápník, mangan, železo, síra ), vitamínů ( vitamín A, B1, B2, B3, B6, C, D, E ) , esenciálních mastných kyselin, antioxidantů, bílkovin, karotenů, fosfolipidů, fytosterůly. Díky svým výjimečným vlastnostem byl široce používán již ve starověké Čínské medicíně. Konopný olej se těšil velké oblibě i mezi starými Slovany. Koláč z konopných semínek byl tradiční pokrm slovanské kuchyně. Konopný olej má vnitřní i vnější použití. Konopný olej má světle nazelenalý odstín.

Konopný olej, použití a účinky:

  • nepostradatelný při léčbě rakoviny, zejména s cílem vyloučit vedlejší účinky chemoterapie 
  • semena a olej zlepšuje funkci pohlavních žláz
  • vhodný na popáleniny
  • používá se na výživu vlasů, nehtů a pokožky
  • k léčbě některých kožních onemocnění (jako je například ekzém, atopická dermatitida, lupénka )
  • při anémii
  • urychluje rekonvalescenci
  • pro kosmetické účely na výživu pleti
  • posíluje obranyschopnost organismu 

Výrobky z konopí:


více informací o konopném oleji

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...