21 potravin, které vyživí váš mozek
Brainfood - neboli potraviny, které prospívají mozku a vyživují ho. Jsou potraviny, které mohou mozku škodit a které mu naopak pomáhají a přispívají k lepší náladě, jsme svěžejší a bystřejší. Představujeme vám 21 tipů potravin, které jsou pro mozek nejvhodnější a současně chutné. Mezi tyto potraviny můžeme zařadit:
Ančovičky, posilují mozek omega kyselinami
Ančovičky (sardel obecná) obsahují až 10krát tolik omega-3 mastných kyselin než u nás oblíbený tuňák,.ale také vápník, železo a další vitamíny a minerály. Je také nižší pravděpodobnost výskytu rtuti (či jiných toxických látek) u menších ryb než u větších jako je tuňák.
- vyšší úroveň omega-3 je důležitá i v průběhu těhotenství a dětství se
- má pozitivní vliv na zvýšení IQ v daném pasmu
- mají protizánětlivý účinek
- brainfood
- posilují svalstvo a kosti
- příznivě působí na kardiovaskulární systém
- více
Jaký je rozdíl mezi sardinkou a sardelí? Sardele jsou svou velikostí obvykle menší než sardinky.
Chřest, podporuje mozek
téměř polovina lidí, kteří žijí s depresí mají nízkou hladinu kyseliny listové (vitamin B9). Chřest tuto kyselinu obsahuje a navíc je zdrojem bílkovin, beta-karotenu, vitamínu C a E, železa, draslíku a vápníku.
- podporuje dobrou náladu
- pomáhá při zánětu nervů
- působí jako prevence proti rakovině
- při problémech s močovými cestami a ledvinami
- vhodný pro těhotné ženy
- přírodní afrodisiakum
- působí jako prevence při kocovině - chřest má zvýšenou hladinu důležitých enzymů, které odbourávají alkohol
- snižuje výskyt rakoviny jater
- čistí krev a je močopudný
Avokádo
avokádo je zdrojem vitaminu E může pomáhá chránit váš mozek před Alzheimerovou chorobou . Jedna studie zjistila, lidé, kteří konzumovali vitamin E z potravin, ne doplňků stravy, došlo ke snížení rizika vzniku onemocnění o 67 procent. Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, K, A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku a železa.
- brainfood
- nízký obsah cukru
- působí proti stresu a duševním poruchám
- snižuje riziko rakoviny prostaty
- více informací a účinky
Červená řepa
Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Konzumní část je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená řepa obsahuje z 87% vodu, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6,B9, C, E, K), minerály (sodík, draslík,vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, vlákninu a další výživné látky.
- podporuje mozkové funkce
- podporuje krvetvorbu
- antioxidant díky obsahu vitaminu C, E
- podporuje trávení
- více informací a účinky
Bobule
(maliny, borůvky, brusinky, arónie, goji, jahody, rybíz, angrešt, muchovník..)
Tyto malé bobuloviny, jako jsou např. jahody a maliny, jsou přeplněné antioxidanty, minerály, vitamíny, enzymy a dalšími výživnými látkami, které podporují mozkové funkce, působí proti stárnutí, působí proti volným radikálům.
- brainfood
- antioxidační účinky
- více informací a účinky
- kde koupit sušené plody?
Sladké brambory - Batáty
obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás zdravějšími. A co obsahuji? Sacharidy, bílkoviny, vlákninu, tuk, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, měď, sodík, mangan, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamin A, B, C, K, cholin, betakaroten.
- zlepšují krátkodobou pamět
- působí proti zánětům v těle
- zdroj antokyanů, antioxidantů
- podpora imunitního systému, prevence vzniku rakoviny a civilizačních chorob
- detoxikační a antiseptické účinky
- podporují trávení, pravidelnou stolici, pročišťují trávicí trakt
- normalizují hladinu cukru v krvi, postupné uvolňování
- podporují zrak, prevence vzniku onemocnění očí (zhoršení zraku, šedý zákal...)
- podporují tvorbu kostní a kloubní tkáně, prevence Osteoporózy
- podporuje krvetvorbu, prevence vzniku Anémie
- zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
- zklidňují nervový systém, zlepšují paměť a koncentraci
Kokosový olej
panenský kokosový olej se získává z dužiny ořechu kokosové palmy - kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera). Zdroj vitaminů A, C a E.
- brainfood
- vytváří ketony - zdroj energie pro mozek
- působí proti stárnutí mozku, s možnými důsledky pro Alzhimer a Parkinson
- podporuje spalování tuků
- snižuje riziko infarktu
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá při léčbě prostaty
- vyrovnává hladinu cukru v krvi
- antioxidant
- více informací
Kari, kurkuma
Tento silná směs, která patří mezi absolutní špičku mezi kořením. Kari koření nemá přesné složení, protože většina si ho přizpůsobuje své chuti. Nejčastěji obsahuje Kurkumu, Kardamon, Chilli, Pepř a Zázvor. Kari obsahuje vlákninu, bílkoviny, sacharidy, tuky, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, molybden, zinek, měď, sodík, mangan, jód, chrom, omega3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, cholin , biotin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a betakaroten. Nejúčinnější látka v kari koření, která dělá z tohoto koření jedničku je látka kurkumin. Použití: (maso, rýže, těstoviny, omáčky, pomazánky, polévky, zahuštěné omáčky...)
- pomáhá při Alzheimerově chorobě
- působí proti zánětům
- urychluje trávení, působí proti plynatosti
- podporuje imunitní systém
- detoxikuje organismus
- prevence proti vzniku rakoviny
- branfood
- vice
Hořká čokoláda min. 85% - kakao, nejchutnější posilovač mozku
Kakaový prášek je bohatý na minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional lisováním kakaových bobů za studena. Čím tmavší a čistší je čokoláda, tím lépe pro váš mozek.
- podporuje koncentraci
- zlepšuje průtok krve v mozku
- zlepšuje paměť
- afrodisiakum
- více informací a účinky
- kde koupit kakao, kakaové boby?
Vajíčka
Vajíčko se skládá z bílku a žloutku. Mnohé studie dokazují tu svou pravdu (někdy jsou vajíčka IN, jindy je tomu naopak), ale vajíčka již od pradávna patří do naší stravy a jsou plnohodnotnou potravinou, takže vylučovat je nemusíte ze svého jídelníčku ani během hubnutí, vejce obsahují bílkoviny, sacharidy, tuk, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, fluorid, zinek, měď, selen, jód, sodík, molybden, omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D, E, K, lutein, cholin, betakaroten, kyselinu listovou a pantotenovou.
- nejlepších přírodní zdroj cholinu
- podporují paměť
- zrychlují metabolismus a podporují trávení
- pozor na přehnanou konzumaci vajec, mohou škodit - všeho s mírou
Tučná ryba s omega kyselinami - losos
Maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Obsahuje vitamíny skupiny B, selen a astaxantin. Důležité je kupovat tzv. divokého lososa, aby neobsahoval toxické látky. Divoký losos má 5 - 7% tuku a uměle chován 15 - 34% tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny.
- podporuje přenos signálu mezi buňkami v mozku
- zdroj omega 3 (DHA a EPA)
- podporuje paměť a mozkové funkce
- vhodný při redukčních dietách
- snižuje vysoký krevní tlak
- zlepšuje kožní problémy
- posilují inteligenci u dětí
- působí příznivě při nemocech kosterní soustavy
- více o lososu
Hovězí maso z krav pasoucích se volně na loukách
je nejvhodnější pro konzumaci. Pro výběr správného kvalitního masa je důležitý věk ( min.starší 30 měsíců) , pohlaví, hmotnost, plemeno - není úplně podstatné, místo, zrání masa - je přírodní proces, kdy vlivem proteolytických enzymů dochází ke štěpení bílkoviných svalových struktur a tím ke zlepšování kulinářských vlastností masa, zejména jeho křehkosti, jemnosti. Tento proces je žádoucí s výjimkou ryb u všech druhů masa, ale u hovězího je nezbytný. (např. pro steak je doba zrání 5 měsíců), výživa zvířete (důležitá pro vznik travního masa, krmenení -pouze pastva, seno, senáž). atd... Výraznější červené zbarvení je signál pro správnou volbu masa.
Hovězí maso je zdrojem bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínu B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, manganu a fosforu
- vyrovnává stresové hormony a podporuje průtok krve do mozku
- zdroj Cholinu, kompletních bílkovin, karnitinu
- brainfood
- poskytuje energii pro mozek
- více
Mušle, mořské plody
měkkýš (slávky) je jedním z největších přírodních zdrojů vitaminu B12, živina která chrání váš mozek . Slávky jsou zdrojem proteinů, uhlohydrátů, selenu, zinku, vápníku, hořčíku, železa, vitamínu B9, B12.
- brainfood
- nízký obsah kalorií
- při bolestech kloubů
- pro vegany jako zdroj vitamínu B12
Ovesné vločky
Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6, B9 a E, železa, vápníku, fosforu a lecitin.
- podporuje paměť a koncentraci
- poskytují energii a výživu pro mozek (lecitin a vitamíny skup. B)
- lehce stravitelné, zdroj vlákniny
- snižuje krevní tlak
- tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
- posiluje organismus při rekonvalescenci
Olivový olej
olivový olej obsahuje skvalen, omega 3, 6, 9 kyseliny, vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu.
- snižuje záněty v těle
- mírní projevy migrény
- zdroj zdravých tuků a polyfenolů
- působí proti zácpě
- působí proti stárnutí
- podporuje trávení
- podporuje vstřebávání vápníku
- působí proti depresím a stresu
- působí protizánětlivé, protirakovinné, antioxidační účinky
- chrání proti Alzheimerově chorobě
Máta peprná
Máta patří mezi nejpoužívanější byliny a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě. Využíváme z ní nejčastěji listy, které se sbírají v době před rozkvětem - někdy až 3krát ročně (vždy po novém obražení). Máte je zdrojem silic, mentolu, tříslovin, flavonoidů a fenolů.
- zvyšuje bdělost
- přírodní stimulant
- podporuje paměťové funkce
- posiluje nervovou soustavu
- působí proti impotenci
- zlepšuje tělesnou kondici
- zmírňuje nadýmání
Dýňová semínka
významný zdroj roslinné omega 3 a zdrojem vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen.
- zdroj Tryptofanu
- podporují hubnutí
- brainfood
- snižují sociální úzkost
- více informací a účinky
- příznivě působí na prostatu
- více
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou velmi výživné, obsahují až 70% tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3 a 18% bílkovin ( proteinů )., vitamínů B1, B2, B3, B6 a E, a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík.
- zlepšují paměť
- brainfood
- působí proti zánětům
- působí proti stresu
- více informací a účinky
Rozinky
rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C, E a minerálů draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.
- zvyšují pozornost a paměť (díky obsahu bóru, stejně jako jablka)
- antioxidant
- podporuje mozkové funkce
- přírodní sladidlo
Mangold
mangold, listova zelenina, obsahuje vitamín A, betakaroten, B, C, E, betakaroten a minerální látky, jako je například vápník - až 2 %, železo, fosfor, draslík a hořčík
- podporuje biochemické reakce v mozku
- působí proti anémii
- působí proti kornatění cév
- mírně projímavý účinek
Voda (přírodní čištění vody)
voda tvoří cca 60 - 70% hmotnosti dospělého člověka. Pitná voda se definuje jako kapalina bez chuti, barvy a zápachu. Dýchám ztratí člověk cca 0, 3l vody za den. Vodu potřebuje k trávení a vylučování odpadních látek, podporuje zvlhčování očí, kloubů, reguluje tělesnou teplotu ( chladič ) a umožňuje činnost svalů.Přirozeně se ve vazivu pod kůží ukládá voda. Jestliže nepřijímáme dostatek vody ( 2 - 3 litry za den, v podobě nápojů 1,5 - 2 litry ) stahuje se z kůže dovniř těla.
- mozek je tvořen ze 75% vodou
- hydratované tělo je odolnější než dehydratované
- více