12 superpotravin pro Anti Aging

28.10.2016

Vše, co jíme a pijeme přispívá k tomu, jak vypadáte. Dobrou zprávou je, že jídlem můžete cestu k mladistvému vzhledu dosáhnout, nikdy to nebylo jednodušší a chutnější! Navíc získáte ještě jeden bonus, tyto potraviny také podporují mozkové funkce - paměť, koncentrace, působí proti stresu a depresím... Začněte tím, že výživíte vaše tělo těmito anti-aging superpotravinami, a budete se cítit a vypadat zdraví, šťastní a živější.

Voda

voda tvoří cca 60 - 70% hmotnosti dospělého člověka. Pitná voda se definuje jako kapalina bez chuti, barvy a zápachu. Dýchám ztratí člověk cca 0, 3l vody za den. Vodu potřebuje k trávení a vylučování odpadních látek, podporuje zvlhčování očí, kloubů, reguluje tělesnou teplotu ( chladič ) a umožňuje činnost svalů.Přirozeně se ve vazivu pod kůží ukládá voda. Jestliže nepřijímáme dostatek vody ( 2 - 3 litry za den, v podobě nápojů 1,5 - 2 litry ) stahuje se z kůže dovniř těla. Asi třetinu vody získáváme potravou. Je zajímavé kolik vody některé potraviny obsahují. Zanačnou část vody dodávají ovoce a zelenina, ale i maso, chléb, ryby a mléčné výrobky. 

Nedostatek vody může způsobit závratě, mdloby, horečku, bušení srdce, bolest hlavy, snížené močení, poruchy soustředění, zvýšenou srdeční frekvenci, snížení krevního tlaku a oteklý jazyk. Dalším projevem nedostatečného příjmu vody je suchá, vrásčitá kůže. 

  • mozek je tvořen ze 75% vodou
  • hydratované tělo je odolnější než dehydratované
  • voda řídí teplotu, odstraňuje odpad, maže klouby, a transportuje živiny 
  • více

Zdravý tuk s obsahem Omega3

Možná jste slyšeli, že tuk není nepřítel diety. Naše tělo, a to zejména naše kůže, potřebují určité množství zdravých tuků. Takže co jsou "dobré" tuky? 

"Dobré" tuky jsou: 

  • mononenasycené, jako je olivový olej
  • polynenasycené, jako jsou omega-3 mastných kyselin  (DHA, EPA)

Udržují naši pokožku jemnou a dopravují vitamíny. Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí v tučných rybách (losos, pstruh, sumec, makrela, tuňák), stejně jako lněné semínka a vlašské ořechy. Mononenasycené mastné kyseliny jsou při pokojové teplotě kapalné, ale stávají tuhé při zchlazení. Tyto tuky obsahují vitamin E. Vynikající zdrojem mononasycených tuků jsou olivy, avokádo, lískové ořechy, mandle, arašídy, para ořechy, kešu oříšky, sezamová semínka, dýňová semínka a olivový olej, řepka, arašídové oleje a másla.

"Špatné" tuky, na druhou stranu, ucpávají cévy a srdce. Nasycené tuky a trans-tuky se nacházejí hlavně v mléčných a masných výrobcích. Trans tuky snižují HDL (dobrý cholesterol), zvýšují hladinu LDL (špatný cholesterol), a zvýšují tak riziko vzniku diabetes , mrtvice a srdečních onemocnění. Umělé trans tuky jsou nejškodlivější (je potřeba se jim úplně vyhnout), jsou to tekuté rostlinné oleje tepelně upravené v kombinaci s plynným vodíkem (proces zvaný hydrogenace). Doporučený denní příjem OMEGA 3 mastných kyselin by měl být 260 - 500 mg denně. Množství záleží na Vaší hmotnosti věku a také fyzické aktivity.


Bobulovité ovoce

Bobule všech barev jsou plné antioxidantů, což znamená, že v bojují proti volným radikálům a molekulám, které způsobují poškození buněk a jsou spojeny s chronickým zánětem. Tipy na bobulové ovoce: (maliny, borůvky, brusinky, arónie, goji, jahody, rybíz, angrešt, muchovník..)

Listová zelenina

Špenát a tmavá listová zelenina obsahuje lutein a zeaxantin, rostlinné pigmenty, které chrání oči před škodlivými účinky ultrafialového záření. Listová zelenina (římská salát, polníček, brokolice, květák, rukola, špenát, salát, celer, růžičková kapusta).

listová zelenina
listová zelenina


Okurky

Okurky mají nejvyšší obsah vody z potravin (nejlepší nízkokalorická potravina) a podporuje hydrataci pleťi.

Sladké brambory, batáty

obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás zdravějšími. A co obsahuji? Sacharidy, bílkoviny, vlákninu, tuk, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, měď, sodík, mangan, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamin A, B, C, K, cholin, betakaroten.

  • zlepšují krátkodobou pamět
  • působí proti zánětům v těle
  • zdroj antokyanů, antioxidantů
  • podpora imunitního systému, prevence vzniku rakoviny a civilizačních chorob
  • detoxikační a antiseptické účinky
  • podporují trávení, pravidelnou stolici, pročišťují trávicí trakt
  • normalizují hladinu cukru v krvi, postupné uvolňování
  • podporují zrak, prevence vzniku onemocnění očí (zhoršení zraku, šedý zákal...)
  • podporují tvorbu kostní a kloubní tkáně, prevence Osteoporózy
  • podporuje krvetvorbu, prevence vzniku Anémie
  • zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • zklidňují nervový systém, zlepšují paměť a koncentraci
  • více


Mrkev

Mrkev je nejpoužívanější kořenová zelenina oranžovočervené barvy, bežně pěstovaná na našich zahrádkách. Mrkev obsahuje beta-karoten, předstupeň vitaminu A, vitaminy B, C, E, D, K, vlákninu, éterické oleje, lehce stravitelný cukr (glukózu), selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. 

Mrkev - použití a účinky:

  • úžasná proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)
  • perfektní podpora pigmentace a opalování
  • výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy
  • semena obsahují silice a kvalitní olej - luxusní kosmetický preparát
  • zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
  • pomáhá v léčbě proti neplodnosti
  • obnovuje pružnost pokožky 


Citrusové plody

Citrusové plody obsahují vitamín C, který bojuje proti vráskám a pomáhá při produkci kolagenu a strukturálních bílkovin v kůži.


Vodní meloun

Meloun obsahuje 92 procent vody, která hydratuje pokožku! Meloun obsahuje kromě vody, cukr v podobě fruktózy a vitamínu C, kyselinu listovou, železo, draslík a trochu betakarotenu (provitaminu A), vitaminu B1 a vitaminu B6.

  • snižuje nadváhu
  • diuretické účinky

Granátové jablko

Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. 

Granátová jablka pomáhá vaší pleti zůstat zdravou tím, zvýšuje produkci kolagenu, udržuje pokožku bez vrásek. 

  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • afrodiziakum

Rajčata

rajčata jsou bohaté na lykopen, který udržuje vaše pleť, protože snižuje aktivitu enzymů, které štěpí kolagen.  Rajčata obsahují vitamín B1, B2, B6, C, E a provitamín A, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík.

  • podporují mozek a mozkové funkce
  • antioxidant
  • působí proti stárnutí
  • prevence infarktu
  • podporují trávení a působí proti zácpě
  • detoxikují organismus

Granátové jablko

Kurkuma

kurkuma je příbuzná zázvoru, a používala se jako potravina i léčivo. Má charakteristickou žlutou barvu a chuť, kterou jí dodává sloučenina kurkumin. Kurkuma je také součástí kari koření, která ji dává typický zlatý odstín. Po tisíce let, lidé v Indii považovali kurkumu za léčivou bylinu, a i mnoho výzkumů ukazuje, že kurkuma má mnoho prospěšných účinků pro naše tělo. Pokud se kurkuma zkombinuje s černým pepřem zvýší se biologická dostupnost kurkuminu až 1000x.

Kurkuma a její účinky:

  • antioxidant, působí proti zánětům ( artritida, kardiovaskulární choroby )
  • lze použít se směsi s vodou na bělení zubů
  • antiseptické, protibakteriální účinky
  • chrání žaludek a játra
  • podporuje trávení tuků
  • zmírňuje příznaky artritidy
  • prospívá pleti

S více než sto tisíci obyvateli ve věku 100 a více let je Španělsko - hned po Japonsku - druhou zemí, kde se lidé dožívají nejvyššího věku.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...