CLEAN EATING - co to je?

07.01.2017

Clean eating neboli čistá strava nebo životospráva, někde se uvádí pravá strava (díky anglickému překladu) je nový modní trend přicházející ze západu a který se opět vrací ke starým tradicím našich babiček a dědečků (co vypěstovali, vykrmili, nasbírali nebo ulovili a to snědli), který uměli udržovat přirozený koloběh v přírodě a znali jeho zákonitosti. Opět tedy nic nového a neznámého...stačí jem oprášit historii a jste ... IN.

  • není to dieta, je to zdravý a šťastný životní styl

Možná jedinná chyba tohoto staronového směru je ta, že nevnímá stravování jako součást každodenního procesu koloběhu přírody včetně pobytu a pohybu v zelené přírodě na čestvém vzduch, zvolnění pracovního tempa, snížení stresu a důležitého odpočinku atd...


Lokální ovoce
Lokální ovoce

Jaké jsou její základní kameny čisté stravy?

  • způsob zdravé životosprávy a přístupu k sobě, je to založené na vědomém chování í, že potřebujete kvalitní jídlo, aby tělo fungovalo, jak má," popisuje MUDr. Hana Mojžíšová
  • jezte tak, aby vaše tělo bylo čisté...
  • používat přirozené a nezpracované a potraviny a pokud si je neumíte vypěstovat, tak alepoň pár tipů ( tzv. zelené libové maso, zelenina, ovoce, mléko, vejce, ořechy, semínka, luštěniny atd)
  • důležitá je kvalita, ne kvantita ( čerstvé suroviny x suroviny s dlouhou trvanlivostí s konzervanty a dalšími tělu cizími látkami..)
  • omezení a i vypuštění průmyslově zpracovaných výrobků ( uzeniny, instatní výrobky, polotovary, konzervovaná jídla, solená, vysoký obsah sodíky, s přidanými cukr, nezdravými nasycenými tuky a umělými barvivy)
  • vyvážený jídelníček se zastoupeních všech složek včetně enzymů, minerálů a vitamínů - bílkoviny (15-20%), tuky rostlinné i živočišné (20-25%), sacharidy (cca 50%)
  • pokud to jde upřednostněte vlastní přípravu  (studená kuchyně, pečení, restování, dušení, vaření v páře), pro přípravu je důležité i nádobí (nejvhodnější je bílé smaltované nebo skleněné nádobí, ostatní materiály dodávají do potravin při jejich přípravě těžké kovy a další škodlivé látky)
  • vlastní příprava studených jídel: zeleninové saláty, zeleninové a ovocné šťávy, naklíčená semena, máčené ořechy....
  • více

ovesná kaše s ořechy a ovocem
ovesná kaše s ořechy a ovocem

Které potraviny patří mezi tzv. čistou stravu?

  • zelenina - základní stavební kámen, malý obsah kalorií a plná vitamínů, minerálů a vlákniny (čerstvá zelenina, mražená a konzervovaná zelenina bez omáčky a přidané soli)
  • tzv. zelené maso z přírodních chovů, krmené přirozenou stravou - zdroj proteinů, železa a B12
  • zdravé oleje a tuky (sádlo, rostlinné tuky, máslo, přepuštěné máslo...)
  • ryby, korýši ( treska, losos, pstruh, kapr)
  • domácí nepasterizované nebo šetrně pasterizované mléko (jogurty, kefíry, máslo)
  • plody - ořechy, sušené ovoce, semínka
  • vejce z volného chovu
  • byliny
  • obiloviny (mimo rafinovaných jako je bílá rýže) - proso, oves, quinoa, černá rýže
  • luštěniny (fazole, čočka...)
  • ovoce - čistící funkce, konzumuje se pouze mezi jídly nebo na lačno (čerstvé ovoce, konzervované, mražená a sušené ovoce bez přidaného cukru, šťávy)
  • včelí med (včely nejsou dokrmovány rafinovaným cukrem)

Výhody "čisté stravy" (Clean eating)

  • dlouhodobě udržitelná a vyzkoušená strava ve všech ročních obdobích
  • používá místní zdroje potravin (lokální pěstitelé a chovatelé)
  • na přípravě se přímo podílíte a víte co strava obsahuje
  • kvalitní suroviny
  • podporujete místní producenty a chovatele
  • navazujete pravidelné a přátelské vztahy s místními lidmy
  • získáváte nový pohled na potraviny, život a přírodu obecně

Co jíst na snídani?

  • chia puding s ovocem
  • zeleninové smoothie ( listová zelenina a lněné semínko)
  • avokádové smoothie s kokosovým olejem a naklíčenými chia semínky nebo lněnými semínky
  • smoothie s jablkem smáchaným s arašídovým máslem a posypané skořicí
  • ovesné vločky s chia semínky a quinoou
  • celozrný toust nebo žitný chléb s vaječnou omeletou
  • recepty na snídani

Matcha Chia pudink

  • 3 lžíce Chia semena
  • 2 lžíce Matcha prášek nebo 2 lžíce nakrájeného manga nebo jiného sezóního ovoce
  • 1 šálek kokosového mléka a můžeme ještě posypat strouhaným kokosem

Příprava: Smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakryjte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, skořici nebo svou oblíbenou zálivku a pochutnejte si.

Chia puding s mangem
Chia puding s mangem

Jablko s madlovým mlékem a Quinoa

  • 1 šálek vařené bílé quinoa (černé i červené)
  • 1 šálek mandlové mléko, alternativně jiný druh mléka
  • 1 lžíce Chia semena
  • 1/2 jablko, nakrájené
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Příprava: smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakrejte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Ráno přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, nebodle chuti.

Chia semínka, oves a len s mandlovým mlékem


  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek neslazené mandlové mléko
  • 1 lžíce mleté ​​lněné
  • 1 lžíce Chia semena
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky skořice

Příprava: smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakryjte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc, přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, nebo dle chuti.

Chia recepty

Zdroj: prozeny.cz

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více