Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Čo sa týka orgánov je mozog a CNS jením sa základov. Preto ponúkame niekoľko tipov jedálnička pre výživu mozgu (brainfood).
Dajte si ráno na raňajky vločky s čučoriedkami, jahodami, štipkou škorice a šálkou kávy. Bolo preukázané, že táto kombinácia znižuje riziko Alzheimerovej choroby až o 53%. (Je dôležité za deň konzumovať min. 3 jedlá s obilninami).
Podľa
štúdie uverejnenej v časopise Annals of Neurology uvádza, že flavanoidy
nájdené v bobuliach (jahody, čučoriedky, arónie ..) výrazne spomaľujú
pokles kognitívnych funkcií. Pridaná škorica nie je len chuťovým pôžitkom pre zmysly, ale aj posilňuje pamäť. A v neposlednom rade toľko premytá káva. Výskum uskutočnený v The Journal of Nutrition uvádza, že príjem
kofeínu (spoločne so zdravou stravou) prospieva poznanie a pomáha udržať
pozornosť a pamäti aj s rastúcim vekom.
Možnosti sú nekonečné, ak ste v núdzi ponúkame inšpiráciu šalát s
quinoa, cícerom, fazuľou a špenátom (Quinoa - druhá obilnina, fazuľa
podporujú aj mozog a odporúčajú sa tri porcie týždenne).
Ale skutočnou hviezdou je listová zelenina. Výskumníci z Rush University Medical Center zistili, že pridaním
listovej zeleniny (špenát, kel, šalát, atď.) Do svojho jedálnička
prospievajú mozgu a pôsobí proti jeho starnutiu.
orechy sú skvelé pre čreva a pre dobru náladu. Podľa štúdie uverejnenej v The American Journal of Clinical Nutrition bolo uvedené, že ořechylidé, ktorí jedia veľa orechov majú mozog o päť až osem rokov mladší než tí, ktorí orechy nekonzumujú. Pravidelná konzumácia vlašských orechov podporuje mozgové funkcie, pamäť, pôsobí proti depresiám ...
Večera, hnedá ryža, zelenina, zázvor s rybou alebo hydinou s pohárom vína
Hnedá ryža je tretí porcie obilnín za deň a je označovaná za brainfood (potrava pre mozog). Ryby sú zdrojom omega-3 mastných kyselín DHA, znižujú riziko vzniku demencie o 47%. Spárovanie všetkého s porcií zeleniny a zázvoru pôsobí komplexne na podporu funkcií mozgu (pamäť, koncentrácia ..).
Výskumníci z talianskej univerzity preukázali, že pravidelná konzumácia kakaa (čokoľvek nad 65% kakaa) pôsobí pozitívne na zlepšenie mozgu. kakao Více
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...