Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Horčík je minerálna látka, potrebná pre mnoho telesných funkcií. V skutočnosti je horčík zapojený do viac ako 300 telesných procesov, vrátane regulácie krvného cukru a krvného tlaku.
Odporúčaný denný príjem horčíka na dospelú osobu je cca 300 mg. Táto dávka je len orientačná, potreba horčíka sa zvyšuje so stúpajúcim vekom. Vyššia potreba horčíka je tiež v tehotenstve, pri dojčení a pri zvýšenej fyzickej námahe. Naopak menšiu spotrebu majú deti (1-3 roky denná odporúčaná dávka 80 mg).
Aj keď je tento minerál dôležitý, mnoho z nás má nízku hladinu horčíka. Nedostatok horčíka môže spôsobiť svalové kŕče, časté bolesti hlavy, srdcovej arytmii, úzkosť, depresiu, stratu chuti do jedla, únavu, slabosť, zlý spánok a zvýšenie krvného tlaku.
Odborníci sa zhodujú, že najlepší prísun horčíka je ten prirodzený, to znamená z potravy. V núdzi môžete siahnuť po potravinovom doplnku, ale do budúcna by ste sa mali zamerať na potraviny s bohatým obsahom horčíka.
Väčšina semien je dobrým zdrojom horčíka, medzi TOP patrí práve tekvicové. 1 šálka (65 g) tekvicových semienok obsahuje 42% odporúčanej dennej dávky horčíka. Tekvicové semená sú navyše bohaté na železo, meď a mangán.
Väčšina tmavo zelenej zeleniny je bohatá na horčík a špenát nie je výnimkou. V 100 g špenátu sa nachádza 79 mg. Varený špenát je tiež bohatý na vápnik, ktorý môže byť ľahko absorbovaný.
Len hrsť mandlí vám môže dodať približne 20 percent dennej potreby horčíka. Spolu s horčíkom sú mandle bohaté na vitamín E (antioxidant), rovnako ako na omega-3 mastné kyseliny.
Toto neuveriteľne výživné a krémovej ovocie je skvelým zdrojom horčíka. V 100 g sa nachádza 29 mg horčíka.
Ďalším obľúbeným ovocím, ktoré má vysoký obsah horčíka, sú banány. Banány sú najlepšie známe pre svoj vysoký obsah draslíka, ktorý prirodzene znižuje krvný tlak. Ale sú tiež veľmi bohaté na obsah horčíka, v 100 g sa nachádza 27 mg.
Ak máte radi čokoládu, tak tá tmavá je najlepšou voľbou. Len jeden štvorec tmavej čokolády so 80 až 90 percentami kakaa obsahuje 24 percent odporúčaného denného príjmu horčíka. Takže maškrtenie povolené.
Strukoviny sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a antioxidanty. Navyše sú vynikajúcim zdrojom horčíka, v 100 g sa skrýva 176 mg horčíka. Fazuľa sú chutné ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.
Tofu patrí medzi základné potraviny vegetariánskej stravy vďaka vysokému obsahu bielkovín. Vyrába sa zo sójového mlieka. V 100 g tofu nájdete 30 mg horčíka. Spolu s horčíkom a bielkovinami je tofu vynikajúcim zdrojom vápnika, železa, mangánu, fosforu, zinku, vitamínu B1 a selénu.
mak obsahuje v 100g takmer 4g horčíka. Chia semienka, ľanové semienka, slnečnicové a sezamové semienka patria najväčšie zásobáreň prírodného horčíka.
Chlorofyl (obsažený v zelených rostlinách, řasách a sinicích a které umožňuje fotosyntézu) je složen z vodíku, uhlíku, kyslíku, dusíku a hořčíku. Při jeho konzumaci svému tělu dodáváme spoustu také vitamínů. Chlorofyl obsahuje měd (Cu), hořčík, železo, vápníků, vitamín K, B9 a C.
toto exotické lahodné šťavnaté ovoce se také řadí mezi superpotraviny, protože má vysobý obsah výživných látek. Mango ("král ovoce") obsahuje především vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), C, E, K, beta-karoten, kvarcetin aminokyselinu tryptofan, vlákninu, některé minerály (draslík, hořčík, mangan, měď, zinek, fosfor, selén, železo a vápník). Mango obsahuje cca 8,5% bílkovin, 15% sacharidů a 67% tuků. Mango má dvě odrůdy, jedna pochází z Indie a druhá z Filipín a jihovýchodní Asie. Indické mango má jasně žlutou nebo červenou barvu, zatímco filipínské druhy mají světle zelenou barvu.
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...
Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...
Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.
Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5...