Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Uvařené fazole doměkka rozmixujte dohladka, mírně osolte a promíchejte. Nechte společně chvíli promísit a zatím zpracujte zbytek ingrediencí. V mixéru si nachystejte pesto - nalijte olivový olej, přidejte pistácie, rukolu, jarní cibulku i tymián a vše spolu promixujte. Nemusíte mít úplně hladkou kaši, záleží na vás, jaká konzistence vám bude příjemná. Pesto smíchejte s fazolemi, které máte již rozmixované na kaše, přidejte sypkou Moringu, dobře promíchejte a případně dochuťte ještě troškou soli, nebo tymiánu.
Máte hotovou jednoduchou a velmi výživnou pomazánku, která se hodí jak pro večírky, tak na svačinu dětem, obsahuje všechny potřebné živiny a dobře chutná.
Potřebné ingredience:
Na olivovém oleji si krátce zpěníme nakrájenou jarní cibuli a česnek, jakmile zesklovatí, přidáme hrst čočky v suchém stavu a zhruba 5 minut restujeme za stálého míchání tak, aby se nám čočka nepřichytila ke dnu.
Zhruba po 5 minutách, kdy rajčata pustí šťávu zkontrolujeme, kolik tekutiny nám vypustily, promícháme a podlijeme ještě vodou a za občasného míchání dále dusíme cca 20 min tak, aby v tekutině mohla nabobtnat a dovařit se čočka. Krátce před dokončením pokrmu přidáme špetku pepře a Moringu a také pár plátků sušených rajčat a necháme společně v zavřené pánvi krátce dusit, chutě se tak propojí.
Tuto omáčku můžete servírovat s rýží, nebo těstovinami. Pro jiné pokrmy volím celozrnné těstoviny, vzhledem k tomu, že nyní podáváme omáčku s luštěninami, můžeme zvolit i klasické bílé těstoviny.
Na 2 porce omáčky potřebujeme:
Na másle si krátce podusím medvědí česnek, aby se hezky rozvoněl a do něj přidám předem připravenou a rozšlehanou směs mléka, vajec, soli, moringy, brynzy. Tuto směs vylijeme na pánev, do směsi vsypeme rovnoměrně hrst quinoy, kterou jsme předtím v cedníku propláchli horkou vodou a přidáme i sušená rajčata. Takto pod pokličkou dusíme na mírné teplotě zhruba 20 min.
Na 3-4 porce potřebujeme:
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...