Superpotraviny, tipy za pár korun

24.01.2017

superpotraviny mohu stát pár korun a navíc si můžete skvěle pochutnat a přitom vás bude hřát dobrý pocit, že prospíváte svému zdraví a štíhlé línii.

Luštěniny

luštěniny pořídíte za pár korun a nabídnou vám velké množství variant, které z nich můžete připravit. Luštěniny poskytnou organismu spoustu důležitých živin, navíc díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají trávení i prevenci rakoviny. A jsou skvělé pokud zápasíte s nadváhou. Luštěniny jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny ( obsahují hodně lysinu a málo methionu ) a doporučuje se je konzumovat s obilovinami vznikají tak - tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány.

  • hrách, sója, fazole, čočka, cizrna, podzemnice olejná

Máčením luštěnin ve vodě přes noc (min. 6 hodin) se zkracuje doba vaření a přidáním bylinek (majoránka, saturejka, bazalka, šalvěj, libeček, kmín) se snižuje nadýmání způsobené vysokým obsahem sacharidů.

Článek: 6 nejzdravějších luštěnin

Kapusta hlávková (brukev)

Naši předkové v minulém století ji běžně konzumovaly a dobře věděli proč, ale v současném jídelníčku není kapusta úplně běžná. Je to ale velká škoda, je to levná a výživná košťálová zelenina se spoustou vitaminů ( vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, vitamin C, vitamin E, vitamin K) minerálů (vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík) a antioxidantů.

  • způsob přípravy: kapustu můžeme vařit ( u růžičkové stačí několik minut), smažit, dusit, zapékat i pařit
  • rozlišuje hlávkou kapustu a růžičkovou kapustu
Kapusta
Kapusta

  • pomáhá proti stresu
  • posiluje imunitu
  • zdroj vlákniny - podporuje trávící soustavu
  • podporuje mozkovou činnost

Lněná semínka

Lněná semínka obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin a dalších zdravých tuků, kromě toho jsou zdrojem kvalitní vlákniny. Můžete je konzumovat vcelku, ale občas je trochu podrťte - abyste z nich využili všechny živiny. Lněné semínko v sobě má řadu enzymů, karotenu, vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, E, provitamin A, minerály (draslík, železo, měď, hořčík a zinek)slizové látky a hlavně velké množství nenasycených mastných kyselin (výše zmíněné Omega 3 a 6.)

  • působí proti bakteriím, virům, plísním
  • brainfood
  • pomáhá při redukčních dietách
  • podporuje imunitní systém
  • protizánětlivé, protitrombotické a hypolipidemické účinky
  • působí proti rakovině ( lněné semínko + cottege sýr nebo kefír, tvaroh nebo jogurt)
  • lněné semínko doporučujeme konzumovat s potravinami bohatými na bílkoviny s obsahem síry ( např. sýry, ořechy, pažitka, cibule, česnek ) - důvod? zlepší se vstřebatelnost.

článek: nejzdravější bezlepková zrna

Mrkev

Mrkev patří k nejlevnější a nejdostupnější kořenové zelenině. Je často nedoceňovaná a přitom obsahuje kvalitní vlákninu, téměř žádné kalorie, ale zato spoustu betakarotenů, vitaminů skupiny B, C, E, D, K, éterické oleje, lehce stravitelný cukr (glukózu), selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód, které pozitivně ovlivňují celou řadu pochodů v našem organismu.

  • Mrkev přírodní - využitelnost a stravitelnost 10%
  • Mrkev namočená ve vodě (osolená) po dobu cca 3 hodiny - využitelnost 50%
  • Mrkev vařená stravitelnost 40 - 50%
  • Mrkev šťáva využitelnost 90%, chybí vláknina
  • Mrkev sušená, doporučuje se před konzumací namočit na cca 2-3 hodiny

  • zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
  • pomáhá v léčbě proti neplodnosti
  • zlepšuje zrak, léčí šeroslepost (charakteristická nedostatkem vitaminu A)
  • zastavuje proces stárnutí a omlazuje
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • více

Kysané zelí

typický český pokrm (knedlo-vepřo-zelo), které se vrací na výsluní. Kysané zelí se připravuje z hlávkového zelí kvašením, představuje skvělý zdroj vlákniny, minerálů, ale také vitaminu C, k vitamínů skupinyB, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor a probiotik. Balení čerstvého kysaného zelí stojí pár korun, ale vaše tělo si ho zamiluje. Mimochodem, nevylévejte z něho šťávu, to by byla věčná škoda! Po malých dávkách ji vypijte (jen pozor, ve větším množství může mít u citlivých lidí projímavé účinky).

Červené zelí
Červené zelí

Ovesné vločky (drcená obilná zrna)

nejvhodnější jsou obyčejné ovesné vločky, zapomeňte na nejrůznější instantní ovesné kaše. Jsou levné a vykouzlíte z nich spoustu zdravých jídel. Vločky obsahují vysoký podíl vlákniny, a tak prospívají zažívání (hrají roli v prevenci rakoviny střev), ale i srdci - snižují totiž hladinu škodlivého cholesterolu. Navíc zasytí opravdu nadlouho, a tak pomáhají při snaze o zhubnutí. Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin. Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku.

  • lehce stravitelné
  • podporují trávení
  • regulují cholesterol
  • základ snídaňových směsí, vhodné i pro sportovce
  • podporují nervovou soustavu
Ovesná kaše s bobulemi
Ovesná kaše s bobulemi

Chia semínka

Chia semena jsou zdrojem dalších minerálů: hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a práce endokrinní systém. Studie ukázaly, že Chia semínka obsahují 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Je vynikajícím zdrojem fosforu pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý, pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden, a některé další, jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů a endokrinní systém. Chia semínka obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12 které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti

Banány

Toto ovoce je oblíbené téměř v každé domácnosti a je jednou z hlavních a nejoblíbenějších složek vitariánské stravy. V běžné domácnosti je využíván banán i při přípravě ovocných pohárů. Obsahují také vitamíny skupiny C, B, A a minerální látky jako hořčík, fosfor, vápník a velice prospěšný draslík.

  • zdroj energie ( zdroj cukrů -sacharóza, fruktóza a glukóza)
  • zdroj vlákniny, která podporuje trávení
  • zdroj tryptofanu (aminokyselina, která se mění na serotonin)
  • působí proti zácpě
  • uklidňuje nervy
  • působí jako prevence infarktům a mrtvicím
  • redukují nadměrnou kyselost v žaludku
  • působí proti pálení žáhy
  • vhodný při anémii
Banány
Banány
Banánové smoothie
Banánové smoothie

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...