Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Skončil rok 2016 a můžeme shrnout co se stalo v oblasti zdravé výživy. Nejvíc IN v roce 2016 byla tzv. RAW strava a smoothie (nevýhodou těchto potravin je, že obsahují parazity a baktérie a jsou tzv. chladivé potraviny, které nejsou úplně vhodné v zimním období) a obchody nebo restaurece tento trend propagující. Z hlediska superpotravin se těšily největší oblibě opět chia semínka (díky výraznému poklesu ceny), goji kustovnice čínská ve formě sušených plodů a šťávy, z olejů to byl zejména panenský kokosový olej, z ořechů zejména mandle, kešu a vlašské ořechy.. Mezi zelenými potravinami kralovala opět chlorella a ječmen.
superpotravina ( olej, semínka, mouka,..), které je skvělým zdroj omega 3 a dalších živin, jsou oceňována pro snadnou přípravu, cenu, všestranné použití, snadná kombinace s jinými superpotravinami, pestrá směsice receptů na jejich přípravu a použití.
dlouhodobě patří goji u Čechů, ale i v celém světe, mezi nejoblíbenější superpotraviny ( i díky podpoře dlouhověkosti a procesu hubnutí), je to zejména proto, že ji můžeme konzumovat ve formě příjemné osvěžující šťávy, (elixír mládí a dlouhověkosti která dodá energii a i oblíbené sušené plody, které se dají použít do snídańových směsí, jogurtů, při pečení chleba a i těba jen tak na zobání. Je dobré před konzumací namočit na cca 2- 3 hodiny dovody pro lepší stravitelnost.
Článek: potraviny s větším obsahem vitaminu C, než pomeranče
Dýňová semínka jsou zdravou alternativou k mnoha nezdravým potravínám, které rádi konzumujeme. U těchto semínek může být problematická cena. Ideální jsou do müsli, do salátů, do smoothie, klidně na rybu, do pomazánek nebo jako součást pesto. Dýňová semínka obsahují kvalitní mastné kyseliny, především kyselinu alfa-linoleovou. Dále jsou bohatá na zinek, draslík hořčík a vitamíny A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12, B15 a kyselinu listovou.
konopná semínka je velmi bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C, D,
minerály HOŘČÍK, ŽELEZO, FOSFOR, DRASLÍK, VÁPNÍK, ZINEK, JÓD, CHROM,
STŘÍBRO, LITHIUM, DRASLÍK a obsahuje 20 aminokyselin včetně 8
esenciálních.
znovuobjevená superpotravina, zejména bezlepkové jsou základní surovinou pro snídaňové směsi, receptů s ovesnými vločkami je skutečně mnoho. Jsou bohaté na železo, vitamíny řady B, vitamín E, hořčík, zinek, draslík, lecitin, vápník nebo mangan.
Pohanka z našich jídelníčků téměř vymizela. Což je velká škoda. V kuchyni se dá využít jako naklíčená, do salátů, rizot, ale i na velice chutné kaše. Z vitaminů obsahuje hlavně B1 , B2 , B3 (niacin), E, P ( rutin ) a C. Pohanka je oceňována zejména kvůli vysokému obsahu rutinu, který příznivě ovlivňuje naše cévy a žilní systém.
bez lepková obilnina s obsahem kompletních proteinů, se stále častěji prosazuje v České kuchyni do salátů, polévek, ale i jako příloha místo rýže a brambor. Quinoa je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny(cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.
V minulém roce vévidily v oblibě chia semínka, goji a dýňová semínka, hitem roku 2017 se mohou stát semínka melounová. A proč právě tato málo známá semínka? Protože jsou plná proteinů, vitamínu skupiny B, A, C, hořčíku a nenasycených tuků.. Když jíte meloun, semínka dejte stranou a nevyhazujte je, je to věčná škoda..., lehce je opečte na pánvi nebo na plechu v troubě a přidávejte třeba do oblíbeného salátu. Další možností je že je pomelete a přidáte do snídaňových směsí s ovocem.
Není se co divit, že se aktivní uhlí používá už celá staletí. V minulosti jím lidé čistili vodu a dnes ho používáme na odstranění toxinů a chemikálií z těla a dokonce se využívá i v kosmetice nebo při bělení zubů. Opatrní by ale měli být ti, kteří mají problémy se střevy (například Crohnovu chorobu), protože uhlí může odebírat i některé živiny. Pokud vás trápí podobná nemoc, uhlí si vezměte nejméně 30 minut před jídlem.
Tyto malé, podivné věci nejsou ve skutečnosti ořechy, ale kořenová zelenina ze Severní Ameriky. A proč jsou najednou tak oblíbené? Mají málo kalorií a tuku, zato jsou bohaté na draslík, vitamín E, železo a nenasycené mastné kyseliny. Jí se celé nebo se z nich dělají nápoje. Více
Zapomeňte na probiotika v tabletkách. Existuje jiný, zdravější způsob, jak do sebe dostat denní dávku probiotik. Střevům pomůžete super zdravou probiotickou vodou. Ta je teď velký trend. Je to logické, pijete prospěšnou vodu a navíc si zajistíte potřebná probiotika.
Probiotickou vodu vyrobíte snadno. Stačí nalít do lahve půl litru vody, přidat 1 - 2 lžíce kefírových zrn (říká se jim také tibetská kefírová houba) a případně i trošku cukru, nechte asi 12 - 24 hodin fermentovat a občas promíchejte.
vzniká jako silný vývar z masa, kostí a zeleniny za mírného varu min. 5 - 12 hodiny s pokličkou bez díry, tento způsob již znali velmi dobrě naši předci, kteří používali Dlouhým mírným varem se do vody uvolní výživné látky, přestože enzymy a některé další výživné látky se zničí.
řezová míza (byla považována za symbol Ruska), čirá tekutina proudí z řezu na kmenu (po dobu 3 týdnů) nebo větvích pod tlakem kořenů obvykle po prvním tání (březen až duben v závislostí na povětrnostních podmínkách, kdy bobtnají pupeny a ještě před prvními lístky - vhodná doba na sběr mízy) . Z velkých bříz s dobře rozvinutou korunou můžete získat asi 1-5 litrů šťávy denně, z mladých stromků do průměru 20cm se míza neodebírá.
šungitou vodu vyrobíme s využitím šungitové drťi, kterou nasypeme do 3 litrové sleněné nádoby - karafy ( nebo půlku do 1,5 litru) necháme 48 hodin působit, potom šungit důkladně propereme, vodu vylejeme včetně prachu a karafu umyjeme od zbytku prachu a drobných úlomků (šungit nejlépe přecedíme přes umělohmotné sítko a vrátíme zpět). potom nasypeme šungit zpět do karafy, zalejeme vodou a necháme cca 24 hodin čistit a harmonizovat. Poté vodu slejeme do jiné skleněné nádoby a můžeme ji pít nebo používat na čaj nebo kávu.
Určitě už používáte olivový olej, ale bylo by dobré přidat i avokádový. Je to totiž jeden z nejzdravějších olejů. Důvodů je dost: má výbornou strukturu a chuť a je plný látek, které prospívají pokožce: karotenoidů, luteinu a vitamínu E. Pomáhá také předcházet srdečním chorobám, demenci a mozkové mrtvici.
Asi je jasné, že nemluvíme o té přeslazené hmotě plné umělých barviv. Existují zdravé alternativy. Například sulc z hutných masových vývarů, střevům prospěšné želatinové bonbony nebo smoothie a džusy s přídavkem želatiny.
Fialová je nová
zelená. Zkuste si do jídelníčku v roce 2017 přidat všechnu možnou
fialovou zeleninu ( stavební materiál) a ovoce (čistič). Je totiž plné živin a antioxidantů a výběr je tak
široký, že si určitě najdete tu svou. Z fialových potravin se nabízí
třeba:
Tyto tmavé chilské bobulovité plody podobné acai nebo naší arónii, jsou zdraví velmi prospěšné. Mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantu (antokyany), které působí proti zánětům a zpomalují proces stárnutí. I když je maqui poněkud hořké, jejich prospěšné účinky to snadno vyváží. Používá se jako prášek nebo v podobě tablet. Maqui berry byl používán indiány kmene Mapuche k léčbě mnoha onemocnění a pro získání síly a vytrvalosti. Antioxidanty obsažené v maqui chrání buňky před volnými radikály.
Asi jste na seznamu superpotravin nečekali maso, že? Nicméně kozí maso si zde svoje místo rozhodně zaslouží. Má nízký obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. Obsahuje dokonce víc železa než hovězí, vepřové nebo jehněčí.
Tyto úžasné ořechy jsou ještě lepší než madle! Jsou velmi snadno stravitelné, mají vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, bílkovin a vitamínu E a A. Je taky super, že se nemusí namáčet. Můžete je pojídat jen tak, nebo používat sacha inchi prášek či olej. Zkuste a nebudete litovat.
bazalka má podobné účinky jako chia semínka, jsou hydroskopická, zdroj vlákniny a minerálů, vhodné do snídaňových směsí
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...
Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...
Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.
Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5...
Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...
Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...