Lněný olej

lněný olej se aktivně používá jako přísada do jídel a salátů, je velmi prospěšný pro zdraví. Rostoucí počet lidíjej nyní pravidelně konzumuje pro jeho skvělé účinky, doporučená dávka je 1-2 polévkové lžíce za den nejlépe cca 20 min. před jídlem nebo po jídle večer . Nicméně, jen málo lidí ví, že i s tímto přírodním produktem je nutné zacházet střídmě a přehánět. Proto je potřeba upozornit i na tyto faktory při tzv. "amatérském užívání".

Nadměrné užívání lněného oleje může způsobit:

  • omezení srážlivost krve
  • alergické reakce ( vyrážka, kopřivka, svědění, otok, problémy s dýcháním a plynatostí )
  • může způsobit špatné trávení, nevolnost, zvracení, křeče v břiše 
  • zvláštní bdělost je jeho účinek na lidskou psychiku ( v případě, že máte bipolární poruchu, může způsobit mánie nebo hypománie 
  • interakce s jinými léky ( léky na ředění krve, léky na redukci cukru a cholesterolu a protizánětlivé léky )

Lněný olej je zdrojem lignanů, které mají antioxidační vlastnosti, draslíku, vitamínu C, A, B, E, K,  a nenasycených mastných kyselin ( obsahuje asi 60% omega-3, poměr omega-3 a omega-6 je v poměru 4: 1 ). Výhody lněného oleje vyrobeného z lněného semene a jeho léčivé vlastnosti byly známy již od starověku.

Účinky lněného oleje:

  • lepšuje pleť a vlasy
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje výkonnost štítné žlázy a nadledvinek
  • snižuje hladiny cholesterolu
  • normalizuje mnoho metabolických procesů v těle
  • je vhodný pro nervovéhý a oběhový systém
  • snižuje riziko vzniku hypertenze, srdečního infarktu nebo mrtvice
  • normalizuje trávení
  • zlepšuje funkci ledvin 
  • pozitivní vliv na zdraví na buněčné úrovni 
  • podporuje hubnutí ( pokud nahradítě živočišný tuk lehce stravitelným tukem z lněného oleje )
  • aktivně brání některým druhům rakoviny ( rakovina prsu a rakovina tlustého střeva)
  • odstraňuje zácpu a pálení žáhy
  • působí proti parazitům 
  • brainfood-prospěšný pro mozkovou činnost, zlepšuje paměť a rychlost reakce  
  • hojivý účinek na kůži při popálení sluncem, při ekzému, lupénce a rosacea
  • stimuluje růst zdravých vlasů a nehtů
  • vhodný při zánětu prostaty
  • pro těhotné ženy pro správný vývoj plodu
  • přispívá při léčbě mužské neplodnosti a impotence 
  • více informací

Na co si dávat pozor při výběru lněného oleje?

  • aby nebyl žluklý
  • aby byl naplněn v tmavém skle ( chrání před UV zářením )
  • vybírejte lněný olej pouze lisovaný za studena, bez tepelného zpracování

Lněný olej a zdroj mastných kyselin

  • Alfa-linolenové kyseliny - 60% (omega-3);
  • Kyselina linolová - 20% (omega-6)
  • Kyselina olejová - 10% (omega-9)
  • Ostatní nasycené mastné kyseliny - 10%.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...