Teff - milička habešská

TeFF ( "trpasličí proso" ) je bezlepková obilnina původem z Afriky ( Etiopie ) , její zrna jsou nejmenší mezi obilovinami ( pro představu jedno zrno pšenice obsahuje cca 120-150 zrn teffu )

Pro koho jsou zrníčka teffu vhodná?


  • bezlepková dieta
  • sportovci
  • snížení hmotnosti - součást jídelníčku
  • pro těhotné a kojící ženy
  • pro vegany a vegetariány
  • pro seniory
  • pro diabetiky - nízký glykemický index

Zrno Teff a jeho účinky:

  • při nedostatku vápníku
  • vysoký obsah proteinů až 20%
  • při chudokrevnosti ( zdroj dobře vstřebatelného železa )
  • vysoký aminokyselin ( valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin )
  • podporuje střevní mikroflóru a trávení - zdroj vlákniny
  • vhodné jako výživa pro sportovce
  • zdroj zinku, draslíku, fosforu, měďi  a hořčíku
  • zdroj vitaminu B1,  B2, B3, B6 a C ( u obilnin vyjímečné!!! )
  • pro celiaki
  • snižuje cholesterol
  • antioxidant
  • dietní zázrak 3. tisíciletí
  • společně s quinou patří mezi nejvýživnější potraviny

Teff zrno recepty:

Teffová mouka - jak ji vyrobit?

pomeleme najemno teffová zrna

Použití: do pečiva, polévky, příloha k masu, kaše, rizota či salátu

Chuť: podobná oříšků

Příprava: zrníčka teffu se vaří s vodou v poměru 3 : 1 ( 3 díly vody ) jako rýže cca 15 min , Teff je možné i kombinovat s pohankou, jáhlami, quinuou či amaranthem.

Kde koupit teff zrna?