Zelené potraviny

Zelené potraviny patří mezi přírodní superfoods, jsou zdrojem cených minerálů, vitaminů, stopových prvků, antioxidantů, enzymů, bílkovin, omega 3 mastných kyselin, chlorofylu a dalších živin. Více

Zelené potraviny a jejich účinky:

  • dodávají energii
  • jsou adaptogeny
  • detoxikují organismus
  • působí jako prevence vzniku nádorů
  • podporují metabolismus a imunitní systém
  • prospívají střevní flóře
  • podporují trávící soustavu
  • působí proti zácpě
  • působí proti zánětům
  • podporují činnost mozku
  • jako prevence proti ekzémům, lupénce..

Druhy zelených potravin:

  • zelený mladý ječmenbílkovin, sacharidů (včetně vlákniny) a chlorofylu, až 3000 enzymů, silné antioxidanty a jinak zdraví prospěšné flavonoidy jsou rovněž silnými, vitamíny (betakaroten, B1, B2, B6, B12, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, C a K1) a minerály (draslík, vápník, železo a hořčík) 
  • sladkovodní řasa chlorella ( zdroj bílkovin, tuků bohatých na omega-3 mastné kyseliny, vitamínů karotenoidů, B1, B2, B3, B5, B6, kyseliny listové, B12, C, E a K1, minerálů železa, vápníku, hořčíku, jódu, draslíku, selenu, chromu a zinku )
  • spirulina - sladkovodní sinice ( zdroj sacharidů a kvalitních tuků, včetně omega-3 mastných kyselin, chlorofylu a jiných barviv (např. betakarotenu, kyaninů, lutein, xantiunů, xantofylů), enzymů, vitamínů karotenu, B1, B2, B3, B6, kyseliny listové, B12, C, E a K1 a minerálů železa, manganu, hořčíku, draslíku, zinku, chromu,vápníku, mědi a selenu )
  • mladá pšenice ( zdroj enzymů, chlorofylu, karotenoidů, vitamínu C, B1, B2, B3, B6, E, K1, kyseliny pantothenové, draslíku, železa, hořčíku a také zinku, mědi, manganu, selenu a vlákniny )
  • listová zelenina (  špenát, pažitka, mangold a mladé listy červené řepy )
  • košťálová a brukvovitá zelenina ( brokolice, romanesko, kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek,hlávkové zelí )
  • alfalfa - vojtěška
  • Tekuté zelené slunce - chlorofyl

Zelené potraviny - způsoby zpracování

  • šťávy
  • sušený prášek
  • tablety
  • kapsle

Nejznámější značky zelených potravin:

Kde koupit zelené potraviny?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...