5 potravin, které zvyšují deficit vody v přírodě.

06.04.2019

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

  • používání podzemní vody na zavlažování plodin, způsobuje druhotný nedostatek vody a vysychání krajiny v oblastech náchylných k suchu.

Které plodiny jsou nejvíce náročné při pěstování na vodu

Mandle z USA (Kalifornie)

v tomto regionu se pěstuje cca 80% světové produkce mandlí, pro vypěstování jedlé mandle je potřeba neuvěřitelných 12 litrů vody (používá se umělé zavlažoví hlavně z podzemních zdrojů), od roku 2011 klesá hladina podzemní vody v centrálním údolí, kde se pěstuje většina mandlí, o 50 cm ročně. Kalifornská mandlová komunita reaguje a říká, že do roku 2025 se  zavazuje snížit množství vody používané k pěstování libry mandlí o dalších 20%. Více o účincích mandlí

Avokádo z Chile (provincie Petorca)

na vypěstování 1kg avokáda je zapotřebí cca 20 hektolitrů (2 m3) vody, pro srovnání na na vyprodukování 1kg rajčat nebo pomerančů je potřeba pouze 5 hektolitrů vody. V posledních 10 letech roste produkce avokáda průměrně o 10% ročně. Tento vývoj způsobuje tlak na zemědělce a to vede k přečerpávání podzemních vod a odvádění vody z téměř vyschlých řek.

Cukrová třtina z Pakistánu

Na výrobu jednoho kilogramu cukru z třtinové třtiny je potřebí cca 210 litrů a vodní stopa rafinovaného cukru je cca 18 hektolitrů vody až 80% vody na pěstování cukrové třtiny se používá z podzemních vod a závlah.

Rýže z Indie (Pandžáb a Haryana)

Indie patří mezi největší producenty a exportéry rýže, na výrobu jednoho kilogramu rýže je zapotřebí cca 17 hektolitrů vody. Indie používá nejvíce na světě na pěstování plodin podzemní zdroje vody (objem dosahuje až 24% světového podílu) a navíc v Indii žije až 1 miiarda lidí s nedostatkem vody. Příští 2 desetiletí čekají Indii české časy a jsou pro Indii velkou výzvou. Cestou je pěstování plodin, které nejsou tolik náročné na vodu (čirok, proso, kukuřice).

Rýžová pole
Rýžová pole

Banány z Dominikánské republiky

Dominikánská republika je největším pěstitelem na světa, jeho produkce dosahuje až 55% celosvětového objemu. Na vypěstování jednoho velkého banánu je potřeba cca 160 litrů vody. Již nyní má dominikánská repubilka deficit, který dosahuje astronomické výše až 500 miliard litrů vody. Jedinou cestou je změna pěstovaných plodin.

10 potravin podle Water Footprint Network, které mají vysokou vodní stopu

  • na jeden šálek kávy je potřeba cca 130 litrů vody (95% je dešťové vody)
  • na 100g čokolády je potřeba 1700l (96% je dešťové vody)
  • na 1000g podzemnice olejné (Arašídy) je potřeba 2780 litrů vody (cca 90% tvoří dešťová voda)
  • na 1kg hovězího masa je potřeba cca 15400 litrů vody (88% dešťové srážky)
  • vepřové maso
  • avokádo
  • pšenice
  • rýže
  • pivo
  • banány

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...

Konopné semienka sú často docenené avšak sú cenným zdrojom potravy sa širokou škálou prínosov pre zdravie, napr. Schopnosti zlepšiť zdravie srdca, stimulovať a podporovať trávenie, budovať svalovú hmotu, eliminovať nespavosť, liečiť chudokrvnosť, pomáhať pri chudnutí, stimulovať metabolizmus, zabraňujú rôznym druhom rakoviny, zlepšuje...