Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Jsou luštěniny zdravé? Luštěniny (semena rostlin v luscích) jsou považovány za potraviny, které dodávají tělu sílu, mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin pomáhají dobře nasytit tělo. Navíc jsou dietním jídlem.
Doporučuje se min. 2 týdně cca 1/2 na osobu
TIP na přípravu luštěnin: suché luštěniny obsahují méně soli, jsou levnější, a když je namočíte předem na několik hodin a vodu několikrát vyměníte, tímto snadným trikem se zbavíte i nežádoucího nadýmání. Nezapomeňte vodu vyměnit i těsně před vařením.
Fazole jsou dobré pro vaše srdce. Jsou velmi syté a výživné, proto mají přezdívku "maso chudých". Fazole jsou bohaté na železo, draslík, hořčík fosfor, vápník, zinek, vitamíny skupiny B (B3, B6, B9) a vlákninu. Plynatost, která vzniká při trávení fazolí se odstraní namočením na 24 hodin ve vodě a následně vařením s bylinami (např.majoránka, fenykl).
cizrna neboli římský hrách patří mezi luštěniny, dobře se trápí a nenadýmá. Cizrna obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny B (B3, B5, B9, B15), C, E a
provitamín A, železo, draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek,
vlákninu, sacharidy, tuk, sodík, selen, omega3 a
omega6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten. Cizrna je oblíbená je u vegetariánů a veganů, protože nahrazuje maso v potravě. Humus je pomazánka vyrobená z cizrny.
Kombinace fazolí a chilli jde ruku, jednak působí proti nadýmání a jednak je zdrojem výživných látek. Obsahují provitamin A a komplex vitaminů B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan), vlákninu, sacharidy a proteiny.
Lesklé černé želví fazole je obzvláště populární v latinskoamerické kuchyni. Má hustou, masitou strukturu a chuť připomínající houby, díky němuž je populární ve vegetariánských pokrmech, je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, proteinů, sacharidů a vlákniny. Fazole obsahují také sodík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, kobalt, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin.
Čočka je šampión v boji proti rakovině. Ženy, které jedí často čočku mají nižší riziko vzniku rakoviny prsu, uvádí se ve studii v časopise International Journal of Cancer . Jiné studie ukazují, že čočka může chránit proti rakovině prostaty, tlustého střeva a konečníku. Čočka dále obsahuje vitamíny vitamíny A, B, C, vitamíny skupiny B (B6, B9).
sojové boby jsou jednou z mála rostlinných potravin, které obsahují kompletní bílkoviny (všech devět esenciálních aminokyselin). Sójové boby obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, vitamíny řady B (B1, B2, B6), vitamín E, vitamín K a karotenoidy.
Syrový hrách obsahuje 79 % vody. Obsahuje také významné množství sacharidů, kterých má ale méně než brambory. Jsou tvořeny především škrobem a malým množstvím sacharózy.
Obsah bílkovin je vyšší než v bramborách, téměř porovnatelný s rýží a blíží se obsahu proteinů v obilninách; je však daleko menší než v jiných luštěninách, např. fazoli.
Ve hrachu se nachází vitaminu B1. Kromě toho je hrách dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a B9 kyseliny listové, látek potřebných pro správnou funkci srdce a nervové soustavy. Hrách ve 100 g obsahuje 40 mg vitamínů C, tedy skoro stejně jako citron (53 mg).
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...
Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...
Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.
Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.