Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Symbolem Ruska (bříze se klaněli naši slovanští předci a byla považována za bohyni) je po staletí březová míza (voda), která se získává z kmene břízy bělokoré tlakem kořenů ze země do kmene a větví.
Tato čirá tekutina (tzv. "pláč břízy", se vyskytuje u všech stromů např. javor - javorový sirup) je plná minerálů (draslík, sodík, vápník, hořčík, hliník, mangan, železo, křemík, titan, měď, bárium, fosfor a stopy dusíku), vitamínů (C,
A, vitamíny skupiny B),
organických kyselin, tříslovin, enzymů, těkavých látek. Její sběr se provádí od poloviny března v závislosti na klimatických podmínkách, kdy se probouzí bříza ze zimního spánku (v tu dobu můžete dokonce slyšet, pokud si dáte své ucho k bílé kůře, jak proudí míza od kořenů k větvím, proud mízy ustává, až se začínají objevovat první listy)
. Březová míza je považována za všelék na mnoho nemocí, který nám nabízí příroda s příchodem jara. Mízu získáme tak, že do kmene se udělá malá dírka, ze které vytéká míza, šetrnějším způsobem je naříznout větev, šťáva sice teče pomalu, ale strom ztratí méně energie. Z jednoho stromu můžeme získat 2-5 litrů březové mízy za den. Pokud má šťáva nepříjemný zápach, může to znamenat, že je strom infikována houbou - šťávu nemůžeme pít!
Již u starých Slovanů se věřilo, že bříza bere utrpení a nemoc, a místo toho přináší štěstí!
Každý rok by měl člověk vypít počátkem jara nejméně 8-10 litrů březové mízy.
Kde koupit březovou mízu(vodu)?
Z březové mízy se vyrábí březový kvas, víno i sirup. Čestvá březová míza (chutný, zdravý, osvěžující nealkoholický nápoj) vydrží v lednici cca 2 dny (pak se ale rychle kazí a je kyselá) , dále můžeme mízu zmrazit (nejvhodnější způsob uchovávání) nebo pasterizovat (pasterizaci nebo sterilizaci ztrácí mnoho vitaminů a dalších živin) pro dlouhodobější použití.
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...