Česnek a cibule, JIN a JANG české kuchyně

05.01.2020

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.

  • tyto rostliny používali atleti a gladiátoři v Římě, kteří je používali pro zlepšení svých výkonů
  • ve starém Egyptě je používali už před 5 000 lety; na bezpočet lidských neduhů je předepisoval Hippokrates 

Česnekovité rostliny v sobě ukrývají čtyři větší skupiny látek s rozdílným efektem: třeba mikro minerály (germanium, tellur), aminokyseliny (arginin), enzymy (allináza) a spoustu sloučenin síry (alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Některé jsou přítomny přímo v rostlině, jiné vzniknou v důsledku enzymatické reakce například v lidském žaludku.  

  • česnekovité mohou podpořit a zlepšit výkon imunitního systému a bránit tvorbě zánětů. Tyto látky mají pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení, třeba při likvidaci parazitů
  • látky obsažené v česnekovitých si moc nevybírají mezi "dobrými a špatnými" bakteriemi, a tak pozor při domáckých detoxech a dezinfekcích, ať to nepřeženete 
  • cibule i česnek mají výrazné antivirotické účinky 
  • Česnek funguje jako přírodní antibiotikum, dá se využít i k léčbě onemocnění kůže, například mykóz (allicin)
  • na antibiotické vlastnosti česnekovitých si nejspíš nevytváří člověk rezistenci jako na syntetická farmaka 
  • Česnek a cibule jsou také významným zdrojem fruktooligosacharidů, které slouží bakteriím v jejich střevech, pro něž jsou zdrojem energie
  • česnek s cibulí si v probiotické rovině vedou lépe než jiná zelenina, ovoce či obilniny 
  • pokud používáte cibuli a česnek, pak téměř není zapotřebí žádných umělých dochucovadel nebo soli (např. nakrájená cibule dokáže probrat k životu salát)
  • Cibule i česnek mohou dohnat k slzám nejen vás při zpracování, ale také vaše blízké, čerstvé kousky vyvolávat pálení žáhy
  • zápach: během narušení povrchu a porušení ochranné vrstvy slupek se začne uvolňovat enzym zvaný allináza - ten přeměňuje dosud nezapáchající molekuly alliinu na štiplavý sirný allicin (navázaná síra způsobuje zápach)

Oba popisované (česnek a cibule) druhy oplývají i dalšími látkami, například flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidními a triterpenovými saponiny a lektiny. Jedním stroužkem česneku nebo půlkou menší cibule pokryjete čtvrtinu doporučené denní dávky manganu, 17 % spotřeby vitamínu B6 a 15 % vitamínu C.

  • česnek s cibulí mohou bránit rozvoji chronických kardiovaskulárních chorob a spekuluje se i o teoretické prevenci vzniku rakoviny
  • panuje rozpor v tom, jak se liší pozitivní účinky těchto rostlin syrových a tepelně upravených. Některého z efektů, například uvolnění pro-alergenního kvercetinu, totiž dosáhnete jen konzumací syrových exemplářů
  • po nakrájení (nebo promačkání) je lepší nechat cibuli i česnek deset minut odstát. Pauza totiž poskytne čas rozkladným enzymům, které obě pochutiny katalytickou reakcí připraví na cestu do vašich útrob
  • cibule i česnek prospěšnými společníky pro váš zažívací trakt - jsou totiž zdrojem prebiotik a umějí nastavit optimální funkční rovnováhu mikrobiomu žaludku a střev

Cibule

Cibule, jedny z nejstarších známých kulturních plodin, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B1, B2, B6, draslíku a kyseliny listové. Provitamín A se u nich vyskytuje spíše v nati. Platí to pro exempláře všech barev a druhů. Určující nejen pro chuť jsou tu éterické oleje, které rozhodují o štiplavosti a sladkosti. 

  • Cibule působí spíše sedativně. Protože obsahuje slizy a pektiny, působí dobře i při některých střevních chorobách.
  • přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby 
  • zamezuje kornatění cév a vyrovnává krevní tlak 
  • urychluje vstřebávání tuků a je prevencí proti osteoporóze, zabraňuje ztrátám hustoty kostní hmoty
  • více

Slupky z cibule obsahují antioxidanty, vlákninu, ale také různé flavonoidy (quercetin) a další látky, které působí jak preventivně, tak pomáhají v případě jakýchkoliv poškození. 

  • Slupka z cibule také prospívá lidskému srdci. Dokáže být dobrou prevencí v případě kardiovaskulárních chorob. Dále nelze zapomínat ani na to, že pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, stejně jako je dobrým pomocníkem v případě ucpaných tepen a žil 
  • pomáhá při nespavosti, díky sedativním účinkům 
  • mají antibakteriální, antioxidační, protinádorové a protiplísňové vlastnosti
  • slupky pomáhají eliminovat gastrointestinální problémy, můžete přispět k potlačení obezity, stejně jako prospějete trávení jako takovému. 
  • Slupky však pomáhají také jako prevence v případě rakoviny tlustého střeva.

Jak využít slupky z cibule? Nejlepší metodou je využívat jejich odvar. Můžeme mu říkat i čaj. Oloupané slupky se nejprve důkladně omyjí a dají se do hrnce. Potom je zalijete vodou, přivedete k varu, krátce povaříte a potom necháte minimálně 15 minut louhovat. Následně slijete a můžete pít.

Česnek

Česnek kromě vitamínů A, C a B6 obsahuje ještě selen, vápník a jód

  • Česnek dokáže zmenšit riziko aterosklerózy tím, že omezuje lepkavost krevních destiček a ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin. 
  • Pomáhá snižovat hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu "dobrého" cholesterolu (HDL) snižovat LDL, prevence mrtvice či infarktu
  • zvyšuje uvolňování inzulinu, čímž reguluje hladinu cukru v krvi a příznivě působí při cukrovce 
  • zvyšuje také produkci proteinu ferroportinu, který se podílí na metabolismu železa v organismu
  • obsažené látky v česneku mohou zabránit rozvoji Alzheimerovy choroby a demence

Doporučení: Proti zápachu z úst zkuste sklenici mléka, bílý jogurt, kávové zrno, petržel, kardamom či zázvor.

  • pokud zkombinujete česnek například se špenátem, salátem, houbami, mlékem nebo rýží, není nepříjemnost odéru tak výrazná. 

Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/velky-zazrak-v-malem-baleni-co-jste-mozna-nevedeli-o-cesneku-cibuli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.