Dezinfekce potravin

02.05.2020

Jak likvidovat viry na ovoci a zelenině?


  • 10 % solný roztok (sůl) do kterého ovoce a zeleninu ponoříte na 20 minut a následně opláchněte pod tekoucí vodou
  • 20 % octový roztok, postupný stejný jako se solným roztokem
  • roztok s kyselinou citronovou nebo ovoce omýt 70% alkoholem
  • pokud má ovoce slupku, tak ji odstraníme (jablka, hrušky atd.) 

Ovoce a zeleninu zapotřebí omýt pod tekoucí vodou, dojde k odstranění různých nečistot. Klasická špína a bakterie z povrchu zmizí, nicméně voda nedokáže odstranit viry, které ulpěly na povrchu ovoce a zeleniny.  

Virus se destabilizuje mikrovlnami i teplem, virus nezmizí zmrazením potravin. Nakoupené nebalené ovoce a zeleninu můžete pomocí ručníku, který je nasáklý dezinfekcí, všechny potraviny postupně otírat a následně dát na dezinfekcí ošetřenou část stolu a následně do ledničky.

Solný roztok

V jednom litru vody rozpusťte sto gramů soli. Do hotového roztoku namočte ovoce a zeleninu a počkejte nejméně deset minut. Dobrou zprávou je, že po této "kůře" už nemusíte drtivou většinu plodů mýt. Postačí jen jejich dobré otření.

Citron nebo kyselina citronová

Do 1000 ml vody vymačkejte jeden citron nebo vhoďte lžičku kyseliny citronové. a promíchejte. Ovoce a zeleninu stačí vložit a počkat opět 10-15 minut. Jablka apod. lze konzumovat přímo, jiné druhy doporučujeme omýt.

Obyčejný nebo jablečný ocet

Smícháme ocet s vodou v poměru 1 : 5 (doporučená 20% koncentrace). Ovoce a zeleninu ponechte v "dezinfekci" 10 - 15 min.. Poté je omyjte a můžete konzumovat.

Většinu virů a bakterií samozřejmě zničí i řádná tepelná úprava nebo omytí alkoholem.

Protivirové bylinky

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...