Exotické citrusové ovocie Kumquat a jeho prínos pre zdravie

28.08.2017

Kumquat (Citrus japonica) má podivné exotické meno, ale nemá netradičný vzhľad. V skutočnosti malé citrusové plody (približne 5 cm - veľkosť vajec) trochu pripomínajú malé pomaranče, a to ako vo vnútri, tak aj vonku. Tento ker alebo malý strom pochádza z ázijsko-tichomorskej oblasti, kde sa pestuje a kultivuje už tisíce rokov. Prišiel do Európy a Ameriky začiatkom 19. storočia.

Prínosy kumquatu pre zdravie začínajú zlepšovaním imunitného systému, reguláciou tráviaceho procesu, znížením rizika vzniku cukrovky, znížením hladiny cholesterolu, zlepšením stavu pokožky, zubov, očí, kostí a vlasov. 

Kumquat obsahuje širokú škálu éterických olejov, vrátane limonénu, alfa-pinénu, monoterpénov a mnoho ďalších, ktoré majú priaznivé účinky na telo. Obsahuje tiež vitamíny C, A, B (B1, B2, B3, B5 a B6) a užitočné tuky.

Kumquat a jeho účinky na zdravie:

  • Môže pomôcť pri odstraňovaní zápchy, plynatosti, plynatosti a kŕčov
  • Priaznivé účinky na trávenie spôsobené vláknom
  • Prevencia diabetu (môže pomôcť optimalizovať rovnováhu inzulínu a glukózy v tele)
  • Pomáha stimulovať nový rast buniek a zvyšuje aktivitu imunitného systému, aby chránila naše telo pred cudzími votrelcami, infekciami, baktériami a hubami (vitamín C)
  • Je ideálny na ochranu pokožky nielen na slnku, ale tiež eliminuje negatívne účinky voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť vrásky, staré škvrny (antioxidanty a vitamíny)
  • Bohatý zdroj vitamínu A a beta-karoténu - podporuje zdravie očí, pôsobí proti stresu a znižuje makulárnu degeneráciu
  • Pomáha chrániť kosti z dlhodobého hľadiska
  • Zdroj energie - riboflavín, kľúčový vitamín, ktorý sa podieľa na výrobe energie
  • Podporuje proces hubenia (kvôli obsahu vlákniny a uhľohydrátov)
  • Veľký vplyv na kvalitu, štruktúru, tuhosť a silu vlasov (antioxidanty a vitamín C)
  • Podporuje kvalitu zubov (vápnik, draslík a vitamín C)
  • Podporuje nervový systém - brainfood
  • Znižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • Očisťuje telo toxínmi a ťažkými kovmi

Chuť: výrazne kyslá, konzumovaný vrátane kôry

Tipy na prípravu:

  • Plátky čerstvého alebo kandizovaného kumkvátu sa ponoria do čokolády (horkej, bielej alebo mliečnej) a ponorené do špáradlá
  • Zmrzlinový pohár zdobí kumquatové kolesá a rošt čokoláda

V českých hypermarketoch si môžete kúpiť čerstvý kumkát, ale najčastejšie používate kandizovaný kumquat - pekné občerstvenie a energiu

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...