Potraviny zvyšující hladinu vitamínu D i v zimním období

10.12.2016

Vitamin D může být známý jako vitamin slunce. Slunce ale není dostatečně silné po celý rok, zvláště daleko od rovníku v zimním období. To je pravděpodobně důvod, proč téměř polovina z testovaných jedinců měla na konci zimního období málo vitamínu D.
Díky používání opalovacího krému s UV faktorem, ale i s rostoucím věkem má kůže těžší práci s produkující vitaminu D. To vše přispívá k problémům, které jsou spojené se zdravím kostí, imunitním systémem, nízkým a vysokým krevním tlakem, různými druhy rakoviny. Na základě studie z roku 2014 provené v University of California v San Diegu bylo zjištěno, že lidé s nízkou hladinou vitamínu D měli dvakrát vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Mléčné výrobky
Mléčné výrobky

Stále více a více důkazů ukazuje jak je důležitý vitamin D, pomáhá bojovat proti depresi, udržovat silné kosti, posiluje imunitní systém. Nejnovější výzkumy také naznačují, že nedostatek vitaminu D může zdvojnásobit riziko vzniku demence. Zatímco pobyt na slunci pomáhá v získání vitamínu D, můžete tento příjem také zvýšit přirozeně z potravin. Více...

Zdroje vitamínu D v potravinách:

  • Čerstvé ryby, losos, makrela, tuňák, sardinky z volné přírody
  • Pomerančový džus
  • Kravské mléko s vysokým obsahem smetany z domácího chovu
  • Tučný jogurt, sýry
  • Sardinky
  • Vejce
  • Puding s mlékem
  • Houby
  • Obiloviny
  • Hovězí, telecí a vepřová játra
  • Mandlové mléko
  • Tofu

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...

Konopné semienka sú často docenené avšak sú cenným zdrojom potravy sa širokou škálou prínosov pre zdravie, napr. Schopnosti zlepšiť zdravie srdca, stimulovať a podporovať trávenie, budovať svalovú hmotu, eliminovať nespavosť, liečiť chudokrvnosť, pomáhať pri chudnutí, stimulovať metabolizmus, zabraňujú rôznym druhom rakoviny, zlepšuje...