Superpotraviny, které pomáhají při srdečních chorobách a Alzheimerovi

04.11.2017

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou aktivitou.

Antioxidanty

jsou to látky, které omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými sloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost antioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. 

Mezi antioxidanty se řadí vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bio flavonoidy - resveratrol, katechin -, fenoly a karotenoidy - jako je betakaroten, lutein, zeaxantin a nejsilnější známý antioxidant na světě astaxantin.

  • chrání srdce, cévy, plíce i mozek, proto pomáhají jako prevence proti mozkové mrtvici, trombóze, infarktu a jiným kardiovaskulárním onemocněním 
  • pomáhá předcházet rakovině, cukrovce i neurodegenerativním změnám, tedy i Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě 
  • látky s antioxidačním účinkem rovněž posílí váš zrak, odolnost pokožky, mužskou plodnost a celkovou imunitu. 

Přírodní zdroje antioxidantů

  • zelenina (červená řepa, kapusta, špenát, mrkev..)
  • ovoce (goji, arónie, švestky, třešně, červené hrozny, lesní plody, jablka)
  • koření (kurkuma, česnek, zázvor, skořice)
  • ořechy (mandle, vlašské ořechy, kešu, lískové ořechy)
  • semínka (chia, konopná, lněná, sezamová, kakaové boby nepražené)
  • šťávy (z goji, Acai, Noni, granátového jablka, z arónie)
  • olej (kokosový, lněný, olivový, sacha inchi..)
  • ryby (losos) a řasy
  • obiloviny (quinoa, černá a hnědá rýže...)
  • houby (shitake...)
  • glutathion (antioxidant, který produkují játra s věkem však jeho produkce klesá)

Důležité je také vědět, co účinek antioxidantů tlumí: nežádoucí vliv má strava bohatá na tuky, mastné kyseliny a karcinogeny (uzeniny, smažené potraviny), škodí i strava chudá na vlákninu. 

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...