Vědci tvrdí, že tělu spíše škodí konzumace doplňků stravy

12.03.2017

Ochabnutí obranyschopnosti může být způsobeno polykáním pilulek (místo abychom konzumovali přirozenou stravu se zeleninou a ovocem) a následkem může být předčasné stárnutí jak zjistili vedci z Číny. Někteří z nás konzumují pilulky a doplńky stravy s antioxidanty (např. selen, vitamin A, E, C či zinek) a ty mohou způsobovat patologické procesy (snižují aktivitu kyslíkových radikálů), přestože dle výrobců mají tyto přípravky podporovat imunitní systém a zlepšovat zrak a další funkce lidského těla.

Podle vědců z Číny se s rostoucím věkem tato přirozená aktivita snižuje. proto je správné tuto klesající aktivitu podporovat a ne oslabovat tím že přijímáme bereme dopňky stravy, které antioxidanty vylučují (dodávají). Je to stejné jako se svaly, které je potřeba posilovat (podporovat přirozený mechanismus) a měly by být udžovány v aktivitě. Tak je zajištěn  pravidelný přirozený proces aktivního odstraňování oxidantů.


Zlenivělé tělo

Kvůli antioxidačním doplňkům ovšem tělo "zleniví", přirozené funkce ochabují, což organismus celkově oslabí například v odolnosti proti rakovině či srdečním nemocem.

Zejména lidé, kteří berou potravinové doplňky již od mládí, si vytvářejí režim, jímž narušují přirozené obranné mechanismy.

Miliardový byznys

  • Světový roční obrat prodeje doplňků stravy s antioxidačními účinky činí 40 až 50 miliard dolarů
  • Asi polovina připadá na Spojené státy, kde doplňky bere 35-55 procent dospělých

  • Prodeje dál rostou, ač přibývá informací, že jde mnohdy o vyhazování peněz, a někdy i o zdravotní riziko

  • V roce 2020 by podle Kalifornské univerzity obrat prodeje umělých antioxidantů měl dosáhnout 75 miliard dolarů
  • "Stále více dvacetiletých bílých límečků (kancelářských pracovníků) bere antioxidační doplňky. Musí s tím přestat," zdůraznila lékařka.
  • Již v roce 2014 švédská studie ukázala, že antioxidační doplňky zřejmě přispívají k rakovině, protože "vypínají" gen omezující vznik této nemoci.

Multivitaminy nenahradí hodnotnou stravu

Jiná nedávná analýza zveřejněná v časopise Journal of the American Medical Association dospěla k závěru, že brát doplňky obsahující rybí olej jako zdroj omega-3 nenasycených mastných kyselin ničemu neprospívá.

K tomu, aby byl rybí olej skutečně prospěšný, by ho lidé museli konzumovat v takovém množství, že by to vyvolávalo různé vedlejší účinky, jako například zápach z úst, říhání, nevolnost, křeče či krvácení z nosu.

Článek: Můžeme nahradit nezdravé potraviny zdravými.

Miliardový byznys

Další, tentokrát australská studie nedávno zpochybnila účinnost multivitaminů. "Potřebujete hlavně kvalitní stravu. Peníze za multivitaminy jen vymočíte do záchodové mísy," upozornil doktor Kena Harvey z katedry epidemiologie a preventivní medicíny z Univerzity Monash v Melbourne.

Nakupovat multivitaminy tak prospívá hlavně společnostem, které je vyrábějí, uzavřel. Je to obří a velice výnosný byznys, v němž se točí i pod vlivem reklamní masáže miliardy.

Zdroj: pravo