Přírodní sladidla

Sladidla jsou potraviny a látky sladké chuti. Mohou být přírodního původu nebo se vyrábějí chemickou syntézou. Přírodní sladidla nahradí bílý rafinovaný cukr a na rozdíl od bíleho rafinovaného cukru obsahují menirály, vitamíny a mají nižší glykemický index. Sladidla se používají do nápojů, pečiva, kaší a dalších pokrmů. Přírodní sladidla jsou rychlým zdrojem energie, po jejich konzumaci ale brzy následuje pocit hladu.

Podle konzistence dělíme sladidla:

  • tekuté ( sirupy - javorový, ječný, dýňový, rýžový, kokosový, melasa, med atd. )
  • sypké ( xilitol, kokosový cukr, třtinový cukr, ... )
  • prášek ( stévie, karob....)
  • slazení ovocem ( rozinky, jahody, jablka, meruńky, hrušky, třešně - zdroj rychle vstřebatelných přírodních cukrů)

Rafinovaná sladidla a cukr

  • galaktóza: nejvýznamnějším zdrojem tohoto monosacharidu je laktóza- ve střevech se vstřebává přímo do krve, kde je přeměňována na glukózu
  • laktóza (mléčný cukr) - mateřské mléko a další mléka
  • glukóza (hroznový cukr, dextróza, Glukopur) 
  • fruktóza (ovocný cukr): i tento monosacharid se vstřebává z potravy přímo do krve 
  • maltóza (sladový cukr) - zdrojem naklíčené obilí
  • sacharóza: běžný bílý cukr , vyrábí se z cukrové třtiny nebo řepy cukrovky, je obsažem v datích, cukrovém javoru atd. - trávení bílého cukru spotřebovává vitamíny (hlavně ze skupiny B) a minerály (vápník, hořčík)
  • maltodextrin (polyglukóza), vyrábí enzymatickým štěpením škrobu

Seznam přírodních sladidel a sirupů:

Přírodní nerafinovaná sladidla:

  • vyrobené z mízy ( březový, javorový, agávový, palmový, třtinová melasa, tmavý třtinový cukr )
  • vyrobená z hlíz ( kukuřičný sirup, pšeničný, sladový sirup, rýžový, špaldový cukr )
  • vyrobená z ovoce ( datlový a švestkový cukr...)
  • z jiných částí rostlin ( stévie, kokosový cukr...)
  • živočišného původu - med

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Rafinovaný cukor je obyčajná forma pridaného cukru, ktoré je potrebné sa vyhnúť. Každý orgán v tele od hlavy až k päte je ovplyvnený cukrom. To môže viesť k cukrovke, zubnému kazu, obezite, srdcovým ochorením, niektorým typom rakoviny, a dokonca aj k zlým kognitívnym funkciám. Rafinovaný cukor sa dá ľahko nahradiť prírodnými sladidlami, ktorá...

V dnešní době se bohužel někteří lidé zabývají i tím, proč mu padají vlasy a jak je možné, že začaly tak řídnout? Ale málo kdo z nás asi ví, že i v potravinách existují vitamíny pro růst vlasů a jejich podporu. Dle dostupných studií, je totiž špatná výživa a málo potřebných vitamínů jedním z faktorů, proč nám vlasy začnou padat a řídnout....

Skončil rok 2016 a můžeme shrnout co se stalo v oblasti zdravé výživy. Nejvíc IN v roce 2016 byla tzv. RAW strava a smoothie (nevýhodou těchto potravin je, že obsahují parazity a baktérie a jsou tzv. chladivé potraviny, které nejsou úplně vhodné v zimním období) a obchody nebo restaurece tento trend propagující. Z hlediska superpotravin se...

superpotraviny mohu stát pár korun a navíc si můžete skvěle pochutnat a přitom vás bude hřát dobrý pocit, že prospíváte svému zdraví a štíhlé línii.

Když se zánět stává chronickým, je to pro náš poplašný zvon, abychom jej rychle odstranily pryč z těla. A pokud na tyto signály nebudeme reagovat, může to vést k chronickým onemocněním.
Smoothies je nejjednodušší způsob, jak propašovat více protizánětlivých potravin do jídelníčku, pokud obsahují ty správné superfoods. Zde je 10 chutných tipů, které...

Abnormálne tuhá stolica je častým problémom, o ktorom sa ale moc nehovorí. Vyriešiť situáciu bez liekov a diskrétne je väčšinou možné - pomôcť môže potrebné starostlivý výber účinných potravín. Prezradíme, ktoré produkty zmierňujúci zápchu patrí do elitnej dvanástky.
Príčin zápchy môže byť mnoho. Od ochorenia tráviaceho traktu až po vedľajšie účinky...

Téměř dva ze tří obyvatel Spojených států mají nadváhu, nebo jsou dokonce obézní. V České republice jsou čísla v této oblasti podobná: vyšší než zdravou váhu má téměř polovina dospělé populace. Není tedy divu, že a vině je podle vědců jednoznačně dlouhodobá konzumace "západních" jídel, která jsnou bohatá na cukry a tuky. Zkuste se podívat na...

Spotreba zeleniny nie je u nás žiadna sláva. Zo štatistík vyplýva, že priemerný Čech sníva zhruba 80 kilogramov ročne, je to pekné číslo, ale optimálne by bol aspoň dvojnásobok až trojnásobok. Dôvodom je okrem iného znižujúce sa obsah živín v pôde, čo spôsobuje pokles minerálov a vitamínov až o 80% !!!
Zelenina nie je...