Řepkový olej

Řepkový olej se získává lisováním nejčastěji za studena ze semen řepky olejné a patří k oblíbeným olejům v teplé i studené kuchyni. Díky vyššímu kouřovému bodu může na řepkovém oleji i smažit, péct nebo grilovat. Řepkový olej je velmi bohatý na omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, má jich mnohem více než většina rostlinných olejů. Dále v něm najdeme vitamíny ( A, D, E, K ), steroly, tokoferoly a kyselinu olejovou, která reguluje hladinu cholesterolu .

Řepkový olej a jeho účinky:

  • předchází kardiovaskulárním onemocněním ( nenasycené mastné kyseliny ) MUFA
  • prospívá vzhledu pokožky
  • posiluje imunitu
  • zlepšují paměť a eliminují alergie
  • vhodný pro budoucí matky
  • podporuje činnost mozku
  • antioxidant ( vitamin E )
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • více informací

Doporučené užívání: 4 lžíce denně

Chuť: jemně ořechová, žlutá barva

Srovnání jedlých olejů s obsahem Tuků SAFA (v %) a MUFA (v %)

  • řepkový olej                 8 / 61
  • slunečnicový olej         12 / 25,5
  • sójový olej                    16 / 23
  • olivový olej                   15 / 75
  • sádlo                            41 / 48
  • rybí tuk                         28 / 51
  • kokosový tuk                90 / 7
  • kakaové máslo             60 / 39

Zdroj: Studie od Doc. Ing. Jiřího Bráta, Csc. ( SAFA - nezdravé nasycené mastné kyseliny, MUFA - zdravé více nenasycené mastné kyseliny )

Použití: teplá i studená kuchyně, péče o pleť a vlasy