Čekankový sirup


čekankový sirup je vyroben z extraktu kořene čekanky a je vyjímečný vysokým obsahem vlákniny, nízkým glykemickým indexem, nízkým obsahem cukru.

Složení sirupu: extrakt z kořene čekanky (min. 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sladidlo sukralóza

Skladování: suché, chladné a temné místo

Země původu: ČESKÁ REPUBLIKA

Kde koupit čekankový sirup?


Čekankový sirup a jeho účinky:

  • bez obsahu lepku, laktózy a konzervantů
  • nízký glykemický index
  • zdroj vlákniny ( 71% - inulin)
  • přispívá k zachování mineralizace zubů
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • začleněním do stravy a v kombinaci s nízkoglykémickou dietou je dokázáno snížení hladiny glukózy v krvi u pacientů s diagnózou diabetes 1. a 2. typu a je také sníženo riziko vzniku diabetu 2. typu
  • snižuje riziko vzniku zubního kazu
  • podporuje růst prospěšných střevních bakterií a tím brání nežádoucímu množení ostatních patogenních bakterií
  • napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování
  • vhodný při redukčních dietách
  • energetický zdroj při sportovních výkonech
  • částečná náhrada tuků
  • přírodní sladidlo

Použití a dávkování: jako u včelího medu, cca 5-20g denně, přírodní sladidlo do nápojů, cukroví, snídaňových směsí, do pečiva atd.

Čekanka obecná

hořká léčivá bylina s modrým květem, pro léčivé účinky se užíval kořen, list, nať a květ. Kořen obsahuje až 20% inulinu (přírodní sladidlo o 30% silnější než sacharóza), používal se při výrobě cikorky, přidával se do piva. Čekanka je zdrojem hořčínů, inulin, cholin, třísloviny, vápník, měď a železo.

  • podporuje látkovou výměnu
  • podporuje činnost jater
  • protizánětlivé účinky
  • detoxikační účinky
  • močopudný prostředek
  • vypuzuje ledvinové a močové kaménky


Čekanka, kořen, květ
Čekanka, kořen, květ

Melta je směs cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky.

Cikorka

pražený sušený kořen čekanky se používal jako bezkofeinová náhražka kávy - příprava: nápoj se připravuje vsypáním čerstvé směsi do vroucí vody a ihned poté se nádoba odstaví, vařit se dál nesmí kvůli ztrátě chuti i vůně. Po 3 minutách se přecedí.

Cikorka, náhrada kávy bez kofeinu
Cikorka, náhrada kávy bez kofeinu

Čekanka listová

dvouletá zelenina,  pěstuje se pro tzv. čekankové puky, (toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kde, podobně jako třeba ještě u chřestu, zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů vrstvičkou půdy a necháme je takto ve tmě růst po dobu 5-8 týdnů. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem) které jsou vhodné do salátů, je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku, vápníku, ze stopových prvků zinek či měď, vitamin C a B1, B2 či PP, provitamin A, obsahuje také hořčiny.

čekankové puky
čekankové puky

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...