Přírodní sladidla

Sladidla jsou potraviny a látky sladké chuti. Mohou být přírodního původu nebo se vyrábějí chemickou syntézou. Přírodní sladidla nahradí bílý rafinovaný cukr a na rozdíl od bíleho rafinovaného cukru obsahují menirály, vitamíny a mají nižší glykemický index. Sladidla se používají do nápojů, pečiva, kaší a dalších pokrmů. Přírodní sladidla jsou rychlým zdrojem energie, po jejich konzumaci ale brzy následuje pocit hladu.

Podle konzistence dělíme sladidla:

  • tekuté (sirupy - javorový, ječný, dýňový, rýžový, kokosový, melasa, med atd.)
  • sypké (xilitol, kokosový cukr, třtinový cukr, ...)
  • prášek (stévie, karob....)
  • slazení ovocem (rozinky, jahody, jablka, meruńky, hrušky, třešně - zdroj rychle vstřebatelných přírodních cukrů)

Rafinovaná sladidla a cukr

  • galaktóza: nejvýznamnějším zdrojem tohoto monosacharidu je laktóza- ve střevech se vstřebává přímo do krve, kde je přeměňována na glukózu
  • laktóza (mléčný cukr) - mateřské mléko a další mléka
  • glukóza (hroznový cukr, dextróza, Glukopur) 
  • fruktóza (ovocný cukr): i tento monosacharid se vstřebává z potravy přímo do krve 
  • maltóza (sladový cukr) - zdrojem naklíčené obilí
  • sacharóza: běžný bílý cukr , vyrábí se z cukrové třtiny nebo řepy cukrovky, je obsažem v datích, cukrovém javoru atd. - trávení bílého cukru spotřebovává vitamíny (hlavně ze skupiny B) a minerály (vápník, hořčík)
  • maltodextrin (polyglukóza), vyrábí enzymatickým štěpením škrobu

Seznam přírodních sladidel a sirupů:

Přírodní nerafinovaná sladidla:

  • vyrobené z mízy ( březový, javorový, agávový, palmový, třtinová melasa, tmavý třtinový cukr )
  • vyrobená z hlíz ( kukuřičný sirup, pšeničný, sladový sirup, rýžový, špaldový cukr )
  • vyrobená z ovoce ( datlový a švestkový cukr...)
  • z jiných částí rostlin ( stévie, kokosový cukr...)
  • živočišného původu - med

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.