Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční léčivá bylinka, pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3-4 roční kořen na podzim). Kořen lékořice je zdrojem fytoestrogenů, škrobu, saponinů (cca 20%), sacharidů, organických kyselin (kyselina fumarová, kyselina jablečná, kyselina citrónová, kyselina jantarová), glykosidů, silic, vitamínů skupiny B, E, flavonoidních sloučenin, manganu, jódu, brómu, zinku, fosforu. Ve starověké Číně se používá kořen lékořice více než pět tisíc roků.
Použití: na přípravu čaje a dochucování likérů a sirupů, na výrobu lékořicového oleje
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
Chuť: sladká, díky obsahu glycirizinu
Kontraindikace: nevhodná kardiaky, těhotné a kojící ženy, malé děti
jednu lžičku lékořice (drcený kořen) zalijeme 250 ml vřelé vody a necháme 10 min. louhovat, potom scedíme, používáme 1-2x denně
smícháme drcený kořen lékořice a např. olivový olej (tak, aby byl kořen celý ponořený v oleji) a necháme macerovat 10-20 dní v uzavřené sklenici na chladném místě, pravidelně protřepávejte v průběhu luhování, nakonec scedíme.
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více