Černý česnek

Černý česnek (black garlic) vzniká z kuchyňského česneku za speciálních teplotních a vlhkostních podmínek po dobu až 90 dní (Maillardova reakce, karamelizace) dochází k přeměně fytochemických sloučenin a černé barvy česneku, je zdrojem protioxidantů, aminokyselin, flavonoidů, sulfáty, sirnaté sloučeniny, fenol allicin a selen. Černý česnek se používá zejména v asijské kuchyni (Korea, Japonsko, Thajsko).

  • Český černý česnek (3xČ) se vyrábí fermentací z českých odrůd česneku (např. bětín, Dukát, Rusák, Karel IV), obsahuje jiné látky, má odlišnou chuť a vůni než kuchyňský česnek
  • kuchyňský česnek (allicin)

Černý česnek a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj protioxidantů, které působí proti předčasnému stárnutí - S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC)
  • podporuje vyšší produkci glutathionu, nejsilnější známý antioxidant
  • ochraňuje kardiovaskulární systém, snižuje LDL, triglyceridy
  • působí jako prevence některých druhů nekontrolovaného bujení buněk
  • působí proti přemnožené Candida Albicans, Helicobacteria Pilori
  • má antivirální, antibakteriální a protiplísňové účinky
  • posiluje resilienci, osu MTMS a mikrobiom
  • prevence a léčba aterosklerózy
  • prospívá při léčbě vysokého tlaku
  • podporuje zvýšení elasticity cév a funkce endotelu
  • přírodní protibiotikum
  • nedráždí žaludek jako kuchyňský česnek
  • pomáhá chránit játra - hepatoprotektivní účinek
  • velmi prospěšný pro srdce a celý krevní oběh
  • pomáhá chránit kardiovaskulární systém i proti karcinogenům
  • ochraňuje před vlivem toxických látek z vnějšího prostředí (léky, alkohol, cigatery)
  • více

Použití: samostatně, do omáček, polévek, rýže, těstovin, k masu, rybám nebo zelenině

Kontraindikace: není vhodný pro děti do 3 roků těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem

Lidové názvy pro černý česnek: zrající nebo vyzrálý, popř. letitý česnek

  • v taoistické mytologii černý česnek podporoval nesmrtelnost

Vůně: bez typické aromatické vůně česneku a štiplavé ostrosti

Chuť: sladká, podobná fíkům

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...