Čirok dvoubarevný
čirok je přirozeně bezlepková obilnina původem ze severovýchodní Afriky ( Súdánu - existence byla prokázána již před 8000 lety před Kristem! ), která obsahuje 10 % vody, 8-10 % bílkovin , 70 % sacharidů, 3-10 % vlákniny, 3-6 % tuků a též taniny, fenolové slučeniny, anthokyaniny, fytosterol. Obsahuje též minerály hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů vitamíny skupiny B ( B1, B2,B3, B6 B6 ).
- čiroková mouka
- čiroková zrna
- čirokové otruby
- ocet z čiroku
- recepty z čirokové mouky
Čirok má podobnou konzistenci jako kuskus a můžete ho jíst celý a získat tak více živin z každého sousta


Čirok a jeho účinky:
- brainfood, podporuje nervový systém, působí proti únavě, snižuje oxidační stres
- má protizánětlivé účinky
- antioxidant
- působí proti rakovině ( tlustého střeva, prsu, melanomu )
- snižuje hladinu cholesterolu
- upravuje hladinu cukru v krvi
- prospívá žaludku a střevní flóře
- tzv. pšenice celiaků - neobsahuje lepek
- působí proti zánětu
- podporuje hubnutí
Čiroková mouka je vhodná na pečení (dorty, bábovky, palačinky, sušenky, koláčky,...), zahušťování a dobře se kombinuje s ostatními moukami