Javorový sirup

javorový sirup jepřírodní sladidlo, které se získává z mízy cukrového javoru. javorový sirup je zdrojem antioxidantů, vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B5, B6 ), minerálů vápniku, železa, zinku, manganu, fosforu, draslíku a hořčíku. Kanada ( vyrábí 71% světové produkce ) ve státech ( Ontario, Quebec, a Ohio ) a Sever Spojených států ( New York, Vermont a Wisconsin ) jsou největšími producenty javorového sirupu. Z 20 - 50 litru mízy se získá vařením při teplotě cca 105 stupňů přibližně 1 litr sirupu s hustotou 66 stupňů na stupnici Brix. Z javorového sirupu se vyrábí:

  • javorový cukr
  • tvrdé javorové bonbóny a javorový karamel
  • javorová smetana
  • javorové máslo 

Různé druhy javorového sirupu se lišují barvou.  

Rozeznáváme javorový sirupu podle klasifikace:

Kanadská klasifikace / Americká klasifikace

  • extra Light - barva je jemně zlatavá / Stupeň A - Light Amber - nejdražší
  • Light - barva zlatavá / Stupeň A - Medium Amberr
  • Medium - barva je jantarová ( na paličinky a vaření ) / Stupeň A - Dark Amber
  • Amber - barva je tmavá ( na vaření a pečení ) / Stupeň B
  • Dark  ( při výrobě potravin - velmi hustý sirup ) / Stupeň C - nejintenzivnější chuť a nejlevnější

Nová klasifikace se posuzuje dle průsvitnosti javorového sirupu Grande A:

  • Golden více než ze 75% průsvitný
  • Amber v rozpětí průsvitnosti 50,0 až 74,9%
  • Dark v rozpětí průsvitnosti 25,0 až 49,9%
  • velmi tmavé méně než 25,0% průsvitnost 


Obecně platí, že čím světlejší barva, tím jemnější vůně a chuť, a tím dražší javorový sirup.

Javorový sirup a jeho účinky na zdraví:

  • udržování mužského reprodukční zdraví díky obsahu zinku
  • posiluje imunitní systém díky obsahu zinku, manganu a hořčíku
  • chrání srdce proti mrtvici, ateroskleróze a různým kardiovaskulárním chorobám
  • zdroj antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály
  • obsahuje pouze 65% sacharózy ( bílý cukr obsahuje 99% sacharózy )
  • nižší obsah kalorií než u bílého cukru
  • neobsahuje lepek
  • může pomoci regulovat cukrovku a snížit spotřebu inzulínu

  • pročisťuje ledviny, trávicí trakt a buňky celého těla

  • vyplavuje toxické látky

  • zlepšuje krevní oběh

  • podporuje nervovou soustavu ( díky obsahu vitamínů skupiny B )

  • působí také jako elixír mládí

  • je pomocníkem při redukci váhy

Použití: javorový sirup používá na dochucení uzenin, zmrzliny, čaje a kávy, různých druhů lívanců, pečiva, koláčů, palačinek, ovesných vloček a kaší nebo se může použit jako přírodní sladidlo místo rafinovaného cukru.

Dávkování: jako bežný cukr, 3 díly javorového sirupu se rovnají 4 dílům bílého cukru

Recept na javorovou limonádu:

  • 2 polévkové lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 2 polévkové lžíce pravého javorového sirupu
  • 1/10 lžičky kajenského pepře
  • voda

Přírodní sladidla