Javorový sirup
javorový sirup jepřírodní sladidlo, které se získává z mízy cukrového javoru. javorový sirup je zdrojem antioxidantů, vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B5, B6 ), minerálů vápniku, železa, zinku, manganu, fosforu, draslíku a hořčíku. Kanada ( vyrábí 71% světové produkce ) ve státech ( Ontario, Quebec, a Ohio ) a Sever Spojených států ( New York, Vermont a Wisconsin ) jsou největšími producenty javorového sirupu. Z 20 - 50 litru mízy se získá vařením při teplotě cca 105 stupňů přibližně 1 litr sirupu s hustotou 66 stupňů na stupnici Brix. Z javorového sirupu se vyrábí:
- javorový cukr
- tvrdé javorové bonbóny a javorový karamel
- javorová smetana
- javorové máslo
Různé druhy javorového sirupu se lišují barvou.
Rozeznáváme javorový sirupu podle klasifikace:
Kanadská klasifikace / Americká klasifikace
- extra Light - barva je jemně zlatavá / Stupeň A - Light Amber - nejdražší
- Light - barva zlatavá / Stupeň A - Medium Amberr
- Medium - barva je jantarová ( na paličinky a vaření ) / Stupeň A - Dark Amber
- Amber - barva je tmavá ( na vaření a pečení ) / Stupeň B
- Dark ( při výrobě potravin - velmi hustý sirup ) / Stupeň C - nejintenzivnější chuť a nejlevnější
Nová klasifikace se posuzuje dle průsvitnosti javorového sirupu Grande A:
- Golden více než ze 75% průsvitný
- Amber v rozpětí průsvitnosti 50,0 až 74,9%
- Dark v rozpětí průsvitnosti 25,0 až 49,9%
- velmi tmavé méně než 25,0% průsvitnost
Obecně platí, že čím světlejší barva, tím jemnější vůně a chuť, a tím dražší javorový sirup.
Javorový sirup a jeho účinky na zdraví:
- udržování mužského reprodukční zdraví díky obsahu zinku
- posiluje imunitní systém díky obsahu zinku, manganu a hořčíku
- chrání srdce proti mrtvici, ateroskleróze a různým kardiovaskulárním chorobám
- zdroj antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály
- obsahuje pouze 65% sacharózy ( bílý cukr obsahuje 99% sacharózy )
- nižší obsah kalorií než u bílého cukru
- neobsahuje lepek
může pomoci regulovat cukrovku a snížit spotřebu inzulínu
pročisťuje ledviny, trávicí trakt a buňky celého těla
vyplavuje toxické látky
zlepšuje krevní oběh
podporuje nervovou soustavu ( díky obsahu vitamínů skupiny B )
působí také jako elixír mládí
je pomocníkem při redukci váhy
Použití: javorový sirup používá na dochucení uzenin, zmrzliny, čaje a kávy, různých druhů lívanců, pečiva, koláčů, palačinek, ovesných vloček a kaší nebo se může použit jako přírodní sladidlo místo rafinovaného cukru.
Dávkování: jako bežný cukr, 3 díly javorového sirupu se rovnají 4 dílům bílého cukru
Recept na javorovou limonádu:
- 2 polévkové lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 2 polévkové lžíce pravého javorového sirupu
- 1/10 lžičky kajenského pepře
- voda