Potraviny zvyšující hladinu vitamínu D i v zimním období

10.12.2016

Vitamin D může být známý jako vitamin slunce. Slunce ale není dostatečně silné po celý rok, zvláště daleko od rovníku v zimním období. To je pravděpodobně důvod, proč téměř polovina z testovaných jedinců měla na konci zimního období málo vitamínu D.
Díky používání opalovacího krému s UV faktorem, ale i s rostoucím věkem má kůže těžší práci s produkující vitaminu D. To vše přispívá k problémům, které jsou spojené se zdravím kostí, imunitním systémem, nízkým a vysokým krevním tlakem, různými druhy rakoviny. Na základě studie z roku 2014 provené v University of California v San Diegu bylo zjištěno, že lidé s nízkou hladinou vitamínu D měli dvakrát vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Mléčné výrobky
Mléčné výrobky

Stále více a více důkazů ukazuje jak je důležitý vitamin D, pomáhá bojovat proti depresi, udržovat silné kosti, posiluje imunitní systém. Nejnovější výzkumy také naznačují, že nedostatek vitaminu D může zdvojnásobit riziko vzniku demence. Zatímco pobyt na slunci pomáhá v získání vitamínu D, můžete tento příjem také zvýšit přirozeně z potravin. Více...

Zdroje vitamínu D v potravinách:

  • Čerstvé ryby, losos, makrela, tuňák, sardinky z volné přírody
  • Pomerančový džus
  • Kravské mléko s vysokým obsahem smetany z domácího chovu
  • Tučný jogurt, sýry
  • Sardinky
  • Vejce
  • Puding s mlékem
  • Houby
  • Obiloviny
  • Hovězí, telecí a vepřová játra
  • Mandlové mléko
  • Tofu

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.