Cizrna
Cizrna beraní (římský hrách, Cicer arietinum) je bezlepková luštěnina (kulovitá semena béžové barvy, která mají typickou rýhu a malý zobáček), pěstovaná před více než 7000 lety. Cizrna je po hrachu a fazolích jednou z nejvýznamnějších luštěnin na světě, je zdrojem vlákniny. Cizrna je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách). Z cizrny se vyrábí oblíbený hummus.
Cizrna (římský hrách) a její účinky a použití:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- bezlepková dobře stravitelná luštěnina, nezpůsobuje plynatost
- vařením se neztrácí vitamíny a živiny
- podporuje obranyschopnost organismu
- zdroj proteinů, vhodná i pro sportovce a celiaki
- vhodná při tuhé stolici díky vysokému obsahu vlákniny, stimuluje peristaltiku střev
- má nízký glykemický index, vhodná při redukčních dietách
- podporuje očistu organismu
- vhodná pro vegany, vegetariány a celiaky
- cizrna je vhodná na kombinaci s obilovinami - tato kombinace je tak zdroj kompletní proteinů
- brainfood
- zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
- oblíbená ve středomořské kuchyni a arabských zemích
- celosvětově třetí nejvýznamnější luštěninou po hráchu setém a fazoli obecné a také patří mezi první domestikované rostliny
Cizrna, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Klíčky cizrny se mohou se jíst po 2-3 dnech, mají oříškovou chuť, z naklíčené cizrny můžete vyrobit i hummus.
Příprava: Před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody (několikrát vyměníme vodu během máčení), v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 120-180 min do změknutí. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.
Skladování: Suché, temné místo, do teploty 25 °C, v uzavřené nádobě.
Čeleď. bobovité (Fabaceae)
Původ: Indie
Použití: Do polévek, zeleninových salátů, rizota, jako příloha k masu, vhodná je také v kombinaci s obilovinami, např. rýží.
- jako pícnina pro dobytek
Chuť: oříšková a s lehce krémovou konzistencí
Signatura:
Jak připravíme hummus z cizrny?
Nahrubo nakrájíme dva stroužky loupaného česneku, přidáme 3-4 lžíce olivového oleje a rozmixujeme do hladka, potom přidáme 400 g vařené cizrny a jemně zalijeme vodou, krátce promixujeme, dodáme lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujeme v mixování, dokud nevznikne hladká konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě trochu vody. Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem dle chuti.