Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Epsomská sůl (síran hořečnatý nebo-li také nesprávně Glauberova hořká sůl) je složena z minerálů hořčíku a síranu a je součástí mořské vody a některých minerálek. Jedná se o bezbarvou krystalickou látku, která je dobře rozpustná ve vodě, bez vůně a s velmi hořkou chutí. Hořčík v těle ovlivňuje více než 330 enzymů, snižuje záněty, podporuje správnou funkci svalů a nervů a pomáhá předcházet kornatění tepen. Sírany pomáhají zlepšit vstřebávání živin, ničí toxiny a pomáhají zmírnit migrénu. Epsomská sůl je významnou součástí některých známých minerálních vod (Šaratica, Zaječická hořká).
Skladování: Do teploty 25 °C v suchu a uzavřené dóze nebo sáčku se zipem (DOYPACK).
Kombinace: epsomskou sůl můžete kombinovat s aromatickými bylinkami např. s mátou, mateřídouškou, levandulí, heřmánkem
Složení: Doporučujeme pouze potavinářskou kvalitu epsomské soli - síran hořečnatý heptahydrát - hořká sůl, MgSO4 × 7H2O.
Kontraindikace: Není vhodné při střevních potížích, zánětu slepého střeva nebo sklonu k němu.
Upozornění: Nepoužívejte epsomskou sůl vnitřně bez konzultace s lékařem.
Kombinace jedlé sody a chloridu hořečnatého dokáže zbavit buňky, tkáně i celé orgány všech toxinů a kyselin.
Dávkování: rozpusťte půl lžičky jedlé sody v polovině sklenice s vodou. Tato tekutina by se měla pít každé dvě hodiny (max. po dobu 2 týdnů), konzultujte se svým lékařem. Negativa jedlé sody: snižuje hladinu vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, chrom a může vyvolat průjem
Dávkování: 2-3 hrníčky epsomské soli do vany, při teplotě vody cca 40 °C, doba pobytu 20-30 min., dvakrát týdně. Koupele pomohou zahájit proces detoxikace organismu.
Předtím, než se ponoříte do koupele, vypijte sklenici vody. Zabráníte tím dehydrataci organismu a zlepšíte tím detoxikační funkci soli. Pro očistný účinek zůstaňte ve vodě se solí po dobu 40 minut. Prvních 20 minut se tělo bude zbavovat toxinů a zbylých 20 minut bude absorbovat minerály z vody.
Jednu lžíci Epsomské soli rozmícháme ve 250 ml vlažné či studené (nikoli horké!) vody, dojde vyprázdnění střeva (solný roztok má schopnost přitáhnout na sebe jedovatý tělesný a lymfatický odpad, soustředí se ve střevě a vyloučí se stolicí) a tělo tak přijde až o čtyři litry substancí v podobě tekutin, které je třeba doplnit (hrozí dehydratace) nejlépe 2 litry čerstvé šťávy z citrusových plodů a tu zředíme 2 litry vody, dojde tak alkalické (zásadité) reakci.
Kontraindikace: Tento detoxikační způsob nepoužívejte nikdy při jakýchkoli střevních potížích, zánětu slepého střeva, při podezření na něj. ani při sklonech k zánětu slepého střeva!
Epsomská sůl obsahuje oproti běžné soli hořčík a síru, které jsou uchovány ve formě síranu hořečnatého.
Hořčík reguluje funkci více než tří stovek různých enzymů v těle, a proto hraje zásadní roli při správném fungování řady tělesných funkcí.
jde o síran sodný Na2SO4, (dekahydrát síranu sodného, bílá rozpustná krystalická látka), název Glauberova sůl se též nesprávně používá pro síran hořečnatý (Epsomská sůl), který se lidově nazývá hořká sůl. Není dobré je zaměňovat, protože při očistě střev síran hořečnatý (Epsomská sůl) je šetrný k ledvinám, síran sodný (glauberova sůl) naopak ledviny zatěžuje mnohem více.
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, při menstruaci, nevhodné pro malé děti, při chronických nemocech, použití kozultujte s lékařem
při detoxikaci si ráno rozmíchejte 30 g (zhruba jedna polévková lžíce) Glauberovy soli v 250 ml teplé vody. Vzniklý roztok vypijte a celý zbytek dne odpočívejte. V průběhu detoxikace nejezte žádnou pevnou stravu, pijte pouze šťávy či vývary. Po provedené očistě ještě 2-3 dny jezte jen lehká zeleninová jídla, dodržujte pitný režim, abyste zbytečně nezatížili vyčerpaný trávicí trakt. Nekonzumujte těžká jídla např. smažená jídla, maso, fazole, sóju, houby, vajíčka a mléčné pokrmy.
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...
Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...
Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.
Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5...
Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...
Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...
Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...
Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...
zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...
Pokud chcete zhubnout, není důležitá dieta, ale intenzívní pohyb, pitný režim, psychická pohoda a tzv. hubnoucí přírodní jídelníček. Níže uvádíme několik tipů na potraviny, které Vám k Vašemu cíli přispějí.
Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.