Jablečný ocet

Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů A, skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7), vitamín C, draslík, železo, sodík, selen, zinek, hořčík, fosfor a mangan.

Jak se vyrábí jablečný ocet? Vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace (nechává se kvasit ve dřevěných kádích). Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů.

  • jablečný ocet byl zaznamenán již u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Je známo, že Kryštof Kolumbus na svých lodích převážel celé barely jablečného octa jako prevenci proti kurdějím.

Jablečný ocet a jeho účinky:

  • tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
  • jablečný ocet a jeho příjem zlepšuje citlivost na inzulín v těle tím předchází diabetu 2 typu
  • přírodní protibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
  • vhodný na kloktání při bolestech v krku (ředit teplou vodou v poměru 1 : 1, nebo roztok připravený z 1/4 litru vlažné vody a pěti lžic jablečného octa je výborné kloktadlo na bolesti v hrdle )
  • posiluje odolnost a resilienci
  • při chronické únavě (3 lžíce medu a stejné množství octa vás v krizi trochu "nakopne", dopřejte si lžíci elixíru před spaním)
  • protioxidant, působí proti poškozování buněk v těla působením volných radikálů
  • má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi
  • pomáhá na křečové žíly (postižená místa každý večer masírujte čistým octem z jablek)
  • prospívá při angíně i astmatu
  • k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
  • posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, 
  • pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
  • potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí
  • používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů), působí proti padání vlasů (hřeben namočte do jablečného octa)
  • vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
  • podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
  • jablečný ocet spojován se zrychlením metabolismu a snazším spalováním tuků 
  • jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
  • podporuje očistu těla, obsažené kyselé látky usnadňují vylučování toxických látek (do sklenky dejte asi jeden centimetr tekutého jablečného pokladu a zalijte desetinásobkem vody. Oslaďte lžičkou medu a užívejte maximálně třikrát denně)
  • při nadýmání, průjmu, pocitu plnosti a bolesti v krku. Dejte do 1 l vody 1 lžíci octa, namočte v ní kousek látky, vyždímejte a přiložte na bolestivé místo. Zábal uvolňuje křeče a působí protizánětlivě
  • při bolestech kloubů, připravte si koupel, která je zmírní: do vody teplé 38 °C přidejte 1 šálek bio jablečného octa. Koupejte se v ní 30 minut a případně připouštějte postupně teplou vodu. Alternativou je směs z 1 lžíce jablečného octa a 1 lžíce olivového oleje, kterou promasírujte klouby.
  • podporuje uvolňování vápníku z potravy
  • má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin), oplachování zlepšuje lesk a sílu vlasů
  • preventivně působí proti zánětům dásní
  • působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom
  • jablečný ocet bojuje proti škodlivým střevním bakteriím účinně, a reguluje tak zažívání
  • snižuje hladinu "špatného" cholesterolu a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Proto byste denně měli pít sklenici vody se lžičkou jablečného octa. 
  • reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů
  • má schopnost inhibovat růst bakterií v potravinách
  • používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
  • při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)
  • při popáleninách (potření neředěným jablečným octem přestane bolet a pokožka se zklidní)
  • na odstranění plísně na nohách a bradavice (na tampón přiložit přes celou noc) i při popáleninách, smíchejte 4 lžíce octa s 1 lžící soli a několikrát denně potřete postižená místa kouskem vaty namočené v tomhle roztoku. Kyselá tekutina ale čistí i pleť a zmírňuje akné. Když nanesete ocet vatovou tyčinkou na pleť, pupínky se vysuší a zároveň vydezinfikují
  • odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
  • octové zábaly zmírňují bolest namožených svalů, otoky a pohmožděniny
  • vhodný na trudovitost (Akné) a rozšířené póry (roztok jablečného octu s vodou v poměru 1:3 necháme cca 10 min. působit a opláchneme, denní použití)
  • prevence proti vráskám, jablečný ocet obsahuje škálu vitaminů, minerálů a dalších cenných sloučenin, vyrovnává pH pokožky, hloubkově vyživuje pokožku
  • zklidňuje bolest způsobené popáleninami a při úpalu (šálek jablečného octu s vodou)
  • dá se použít i jako voda po holení (roztok - jablečný ocet s vodou)
  • v lidovém léčitelství byl používán k čištění a dezinfekci, k léčbě bradavic a ušních infekcí a také k odstranění vši (eliminuje patogeny)
  • čištění od pesticidů, jedna čajová lžička octu přidaná do nádoby s vodou a ovoce a zeleninu ponoříme na 20 min. do roztoku a nakonec umyjte důsledně vodou
  • používá se jako konzervační prostředek na potraviny
  • působí jako odpuzovač mravenců (vodní roztok, vůně mravence odpuzuje), ale také hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, kteří také nenávidí silnou vůni octa
  • působí proti mšicím a slimákům (stříkají se záhony)
  • prodlužuje životnost řezaných květin, přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody (podobně jako když stonek zapíchneme do rozkrojené brambory
  • zpomaluje vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji (např. u lidí s diabetem 1. a 2. typu

Použití: na dochucení pokrmů

Dávkování: 1 - 2 polévkové lžíce do sklenice vody

  • nejlepší variantou je zakomponovat jablečný ocet například do salátů. Jednak získáte nízkokalorický dresing, jednak spolu s ním dodáte tělu další důležité živiny (vitaminy, minerály, vlákninu).

Upozornění: Kolik jablečného octa tělu dodávat? Odborníci se shodují, že byste neměli konzumovat víc než 2 lžíce denně. Přeci jen je ocet kyselinou, takže může způsobovat například podráždění žaludku, naleptání sliznic, podráždění jícnu (a pálení žáhy) nebo narušení zubní skloviny. Zkrátka nic se nesmí přehánět.

Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. 

Jak si vyrobit jablečný ocet?


Zdroj: https://www.idnes.cz/jenproholky/jidlo/vyhody-jablecneho-octa.A200422_103132_jph-jidlo_pet 


Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.