Brusinky ( klikva )

Brusinky obsahují silné antioxidanty, které bojují proti různým infekcím (bakteriální a virové ) a snižují hladinu "špatného" cholesterolu. Vzhledem k tomu, že po celý roknemáme čerstvé brusinky, musíme hledat alternativní zdroje antioxidantů. 

  • šťávu z plodů brusinek
  • sušené plody
  • sušený prášek z plodů
  • mražené plody

Sušené brusinky jsou zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálů ( fosfor a hořčík, mangan, draslík, železo, zinek, vápník a měď ) a vitamínů A, C, E, K a vitaminy skupiny B ( B6, B12 ).

Brusinka lečive učinky:

  • na močové cesty ( infekce močového měchýře )
  • pro prevenci a zmírnění infekce močových cest 
  • zlepšení imunity
  • brání tvorbě ledvinových kamenů 
  • prevence srdečních onemocnění ( chrání před arterosklerózou )
  • proti rakovinové účinky ( rakovina prsu )
  • brání vzniku zubního kazu
  • prospívá při léčbě žaludku a střev 
  • posiluje zuby a kosti ( díky minerálům, hlavně vápníku )
  • snižuje riziko osteoporózy a onemocnění kloubů
  • harmonizují střevní flóru
  • více o účincích

Brusinka pěstování

Použití brusinek: do salátů, ke svíčkové, přímá konzumace, smoothie, jogurtů