Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky prospívají zdraví, jsou zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů. Na naklíčení semínek se používá speciální miska na klíčení, nebo mělká miska s vatou. Semínka je vhodné před klíčením nechat přes noc nabobtnat a pak je dáme na misku.Vhodné je semínka cca 2 × denně proplachovat, aby nevznikaly plísně. Klíčky a čerstvé výhonky jsou vhodné do salátů, polévek, pomazánek, smoothie i jako příloha k masu. Nejčastěji se používají na klíčení fazolky mungo, adzuki, řeřicha, alfalfa neboli vojtěška, pískavice, slunečnice, hořčice, brokolice, červené zelí, řepa, sója, cizrna a čočka. Semínka zpravidla klíčí po 2-3 dnech.

Jak přispívají klíčky lidskému organismu?

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • podporují obranyschopnost organismu
  • zdroj proteinů, energie a vlákniny
  • podporují činnost srdce a cév
  • podporují zdraví a výživu mozku
  • zdroj zdravých tuků (omega kyselin)
  • zdroj protioxidantů (vitamin C a E)
  • snižují hladinu LDL
  • působí proti předčasnému stárnutí a podporují regeneraci
  • vhodné pro těhotné a kojící ženy (zdroj folátu - kyseliny listové)
  • čerstvé klíčky jsou zdrojem chlorofylu očistné a regenerační účinky)
  • jsou zdrojem elektrolytů (hořčík, vápník, draslík) , minerálů a enzymů (mění škroby na cukry)
  • naklíčená semínka jsou lépe stravitelná (např. čočka, hrách a cizrna)
  • podporují odolnost organismu (proteiny se štěpí na aminokyseliny)
  • klíčky jsou zdrojem vitamínu C, E a vitamínů skupiny B (B1, B3, B6, B9)

Jak čerstvé klíčky připravit?

Semena nejprve důkladně propláchneme a propereme. Vložíme je do studené vody v poměru 3 : 1 (3 díly vody) a necháme nabobtnat. Plavoucí semena ponoříme do vody. Semena různě dlouho klíčí, záleží na druhu. Většinu semen necháme ve vodě přes noc, ale třeba pohanku namáčíme jen 30 minut, oves se slunečnicí jednu hodinu, sezam maximálně osm hodin.

Co nesmíme udělat!?

  • nepoužíváme mořená semena určená k výsevu
  • nenakličujeme klasické ledvinovité fazole (nejsou v syrovém stavu konzumovatelné)
  • klíčky s plísní nekonzumujeme

Jak nakličujeme semínka?

  • semínka nasypeme do misky s vatou nebo vrstvou papírových utěrek
  • po nabobtnání vodu slijeme, semena propláchneme a umístíme do klíčidla
  • velmi důležitá je hygiena a kvalitní cirkulace vzduchu
  • každý den 2 × až 3 × proplachujeme až do doby sklizně
  • nakličujeme při pokojové teplotě
  • více o klíčení a máčení semen

Zeleninová semínka:

  • brokolice (zdroj antioxidantů antioxidantů - klíčky i zelené výhonky)
  • ředkvička (naklíčená semínka i zelené výhonky)
  • zelí bílé i červené (olistěné výhonky)
  • řeřicha setá (zelené výhonky s plně otevřenými lístky)
  • roketa, rukola (výhonky)
  • mizuna (výhonky s listy)

Olejná semena:

  • slunečnice
  • sezam
  • hořčice
  • dýně

Luštěniny:

  • hrách
  • čočka (červená, zelená i černá)
  • fazole (adzuki, mungo,...)
  • cizrna
  • soja

Obiloviny:

  • žito
  • oves
  • proso
  • pohanka
  • pšenice
  • ječmen
  • špalda

Ostatní semínka:

  • vojtěška (alfalfa)
  • jetel
  • pískavice
  • řeřicha

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...