Tibetská (kefírová) houba

Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu. Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé "květáčky".

  • jeden druh kefírové kultůry se rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou
  • "krystalky" té druhé kefírové kultury žijí ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií

Tibetská (kefírová) houba a její účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu (chrání tak zdraví srdce) a reguluje krevní tlak
  • podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk
  • je vhodná při nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater
  • působí pozitivně na trávící soustavu a působí proti překyselení organismu
  • působí proti hnití potravy ve střevech a působí proti přemnožení kvasinek, bakterií a virů
  • prospívá nervovému systému
  • zvyšuje vitalitu, zdroj energie a působí proti únavě
  • napravuje škody způsobené užíváním antibiotik v žaludku
  • zdroj vitamínu B9 a B12
  • podporuje zdraví mikrobioty a mikrobiomu (stimuluje a podporuje imunitní systém), podporuje střevní rovnováhu
  • působí jako přírodní antibiotikum, má silné protizánětlivé účinky
  • podporuje detoxikaci organismu a spalování tuků, podporuje metabolismus a proces hubnutí
  • podporuje cévní a srdeční činnosti
  • podporuje čištění krve
  • podporuje očistu ledviny a celého močového systému

Jak si připravit kefírový nápoj (probiotické mléko) z Tibetské houby?

2 - 3 lžičky tibetské houby zalijeme cca 500ml nesvařeného mléka a necháme macerovat 24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme přes plastový cedník (houbu, která tam zůstane, důkladně propereme a vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem (můžeme i trochou hotového tibetského kefíru), postup několikrát opakujeme (přiléváme další mléko). Používáme před spaním po dobu 20-40 dní a potom je dobré udělat pauzu po dobu cca 21 dní

  • zdravá houba se po cca 17 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem
  • při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít
  • pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci
  • při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek
  • při přípravě nepoužívejte vysokou teplotu a chemické prostředky (zbytkové množství při omývání saponátem)
  • pokud chceme hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce - dozraje po cca 7 dnech
  • sekundární fermentace - hotový kefír po 24 hodinách slijeme (prvotní fermentace) a přelijeme do uzavíratelné sklenice max. do 3/4 výšky a uzavřeme těsným víčkem a necháme při pokojové teplotě a průběžně protřepáváme a uvolníme víčko (aby odešel CO2) a opět zavřeme. Takto může kefír zůstat cca týden. Výsledný kefír je kyselejší a má větší obsah kyseliny listové.

Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici

Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane.

Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí

Alternativně můžeme požít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1

Použití: vhodná i pro lidi s intolerancí na laktózu (sekundární fermentace)

Kontraindikace: nevhodné pro děti a těhotné ženy

Pověsti a legendy: podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství.

Lidové nazvy: tibi krystaly, tibetská zrna, kefírka, kefírová houba, chrchlík nebo tibeťanka

Signatura: používala se na uchovávání mléka v kožených vacích před znehodnocením

Kde získat tibetskou houbu?

  • seznam dodavatelů je na konci stránky: https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.