Kopřiva

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se vyskytuje v mírném podnebí (Evropa, Severní a Jižní Amerika, Asie, sever Afriky a Austrálie) a patří mezi vytrvalé byliny s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy. Jak listy (čerstvé obsahují nejvíce prospěšných látek), tak stonky jsou pokryty pálivými a nepálivými chloupky. Kopřiva obsahuje třísloviny, karoteny, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí a panthoitenovou, vitamin A, B2, B6, B9, C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, fosfor a síru. Pro sběr jsou nejlepší mladé výhonky brzy z jara, vrcholové můžeme sklízet během celé vegetace. Usušená kopřivová nať ztrácí svědivý účinek stejně jako zahřáté výtažky připravené z čerstvé kopřivy. Svědivý účinek si však naopak zachovávají lihové extrakty z čerstvé natě. Kopřivové listy a nať jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických.

Kopřiva dvoudomá, listy a jejich účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • čistí krev a organismus (detoxikační účinek)
  • zlepšuje celkový metabolismus, působí jako tonikum na fyziologické funkce organismu a podporuje proces hubnutí
  • podporuje imunitní systém
  • stimuluje slinivku
  • reguluje hladinu cukru v krvi a prevence infekce močových cest
  • má nejvyšší obsah chlorofylu ze všech bylin (podporuje metabolismus)
  • podporuje tvorbu červených krvinek (železo), prospívá při chudokrevnosti (anémie)
  • pomáhá vašemu tělu produkovat více červených krvinek, čímž umožní buňkám získat kyslík
  • podpůrný přípravek při léčbě diabetu, snižuje hladinu cukru v krvi (vláknina)
  • výborné tonikum a protialergenní účinek
  • podporuje zdraví, kostí, nehtů, vlasů a pokožky (vápník)
  • podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami
  • prospívá při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů
  • harmonizuje srdce, žlučník, slinivku, žaludek, játra a pohlavní orgány
  • působí močopudně a antisepticky, tudíž je vhodná při zánětech močových cest
  • působí proti zánětům (např. horních cest dýchacích jako podpůrný prostředek)
  • močopudný účinek při chorobném zadržování vody (kyselina křemičitá)
  • pomáhá zastavit krvácení (třísloviny)
  • podporuje zvýšenou regeneraci tkání
  • pomocný prostředek při zánětech horních cest dýchacích
  • na revmatické klouby (antirevmatikum) - doporučuje se šlehat staršími čerstvými kopřivami
  • zdroj energie
  • vhodná při problémech s prostatou

Kopřiva dvoudomá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost cévní soustavy
  • Vylučování vody z organizmu
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému
  • Normální činnost ledvin - vylučování
  • Vitalita - energie
  • Osvěžení těla
  • Normální stav kloubů
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce prostaty
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Obsahuje minerály, železo
  • Normální stav kůže

Použití: na přípravu kopřivového čaje, mladé listy do salátů, na očistné jarní růry na pročištění organismu, přísada do jídel, čerstvá se používá jako alternativa špenátu, na přípravu šťáv a smoothie

Kvalita: sušená kopřivová nať a listy mají tmavozelenou barvu, charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť, načernalé listy jsou znehodnocené a musí se vyřadit, skladuje se v papírových nebo jutových obalech v suchu a temnu.

Skladování: suché, temné místo do teloty 25°C, v papírových obalech

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Jak připravit tinkturu z kopřivy?

čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 kařdý den po dobu 14 potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev se skladuje v chladnu a temnu.

Jak připravit čaj ze sušených listů kopřivy?

čajovou lžičku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat 10 min., pijeme čerstvý vlažný čaj 1x denně, kopřivový čaj není vhodný pro děti

Nálevu z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.

Jak připravit kopřivový sirup?

čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně.

Kopřivová šťáva z čerstvých jarních výhoků kopřiv:

šťáva se lisuje z mladých vrchoků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.) . Čestvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.

Detoxikační macerát z čerstvých mladých kopřiv

jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...