Přírodní sladidla

Sladidla jsou potraviny a látky sladké chuti. Mohou být přírodního původu nebo se vyrábějí chemickou syntézou. Přírodní sladidla nahradí bílý rafinovaný cukr a na rozdíl od bíleho rafinovaného cukru obsahují menirály, vitamíny a mají nižší glykemický index. Sladidla se používají do nápojů, pečiva, kaší a dalších pokrmů. Přírodní sladidla jsou rychlým zdrojem energie, po jejich konzumaci ale brzy následuje pocit hladu.

Podle konzistence dělíme sladidla:

  • tekuté (sirupy - javorový, ječný, dýňový, rýžový, kokosový, melasa, med atd.)
  • sypké (xilitol, kokosový cukr, třtinový cukr, ...)
  • prášek (stévie, karob....)
  • slazení ovocem (rozinky, jahody, jablka, meruńky, hrušky, třešně - zdroj rychle vstřebatelných přírodních cukrů)

Rafinovaná sladidla a cukr

  • galaktóza: nejvýznamnějším zdrojem tohoto monosacharidu je laktóza- ve střevech se vstřebává přímo do krve, kde je přeměňována na glukózu
  • laktóza (mléčný cukr) - mateřské mléko a další mléka
  • glukóza (hroznový cukr, dextróza, Glukopur) 
  • fruktóza (ovocný cukr): i tento monosacharid se vstřebává z potravy přímo do krve 
  • maltóza (sladový cukr) - zdrojem naklíčené obilí
  • sacharóza: běžný bílý cukr , vyrábí se z cukrové třtiny nebo řepy cukrovky, je obsažem v datích, cukrovém javoru atd. - trávení bílého cukru spotřebovává vitamíny (hlavně ze skupiny B) a minerály (vápník, hořčík)
  • maltodextrin (polyglukóza), vyrábí enzymatickým štěpením škrobu

Seznam přírodních sladidel a sirupů:

Přírodní nerafinovaná sladidla:

  • vyrobené z mízy ( březový, javorový, agávový, palmový, třtinová melasa, tmavý třtinový cukr )
  • vyrobená z hlíz ( kukuřičný sirup, pšeničný, sladový sirup, rýžový, špaldový cukr )
  • vyrobená z ovoce ( datlový a švestkový cukr...)
  • z jiných částí rostlin ( stévie, kokosový cukr...)
  • živočišného původu - med

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...

Konopné semienka sú často docenené avšak sú cenným zdrojom potravy sa širokou škálou prínosov pre zdravie, napr. Schopnosti zlepšiť zdravie srdca, stimulovať a podporovať trávenie, budovať svalovú hmotu, eliminovať nespavosť, liečiť chudokrvnosť, pomáhať pri chudnutí, stimulovať metabolizmus, zabraňujú rôznym druhom rakoviny, zlepšuje...

Kumquat (Citrus japonica) má podivné exotické meno, ale nemá netradičný vzhľad. V skutočnosti malé citrusové plody (približne 5 cm - veľkosť vajec) trochu pripomínajú malé pomaranče, a to ako vo vnútri, tak aj vonku. Tento ker alebo malý strom pochádza z ázijsko-tichomorskej oblasti, kde sa pestuje a kultivuje už tisíce rokov. Prišiel do Európy...

Maca peruánská, neboli peruánská viagra má původ v Jižní Americe v Andách. Staré kultůry tento kořen pěstují od nepaměti na náhorních plošinách And v Peru a Bolívii ve výšce až 4000 nad m. Podle legend jedli bojovníci jihoamerického kmene Inků kořen rostliny maca před tím, než šli do boje, aby jim dodal potřebnou sílu a vytrvalost. Španělští...