Hruška

Hrušky byly známé již v mladší době kamenné. Hrušni se také přisuzovala magická schopnost chránit před kouzly, démony, před ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož hospodář při narození syna zasadil hrušeň, zatímco při narození dcerky jabloň. V Číně hrušeň symbolizuje dlouhý a šťastný život. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Z minerálních látek pak především draslík, sodík, fosfor, jód, zinek, bór, vápník, mangan, měď, hořčík, železo a fosfor.

  • hrušky obsahují až 80 % vody, mají v sobě přes 3 gramy vlákniny a kolem deseti gramů přírodního cukru
  • nejvíce prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní
  • Obsahují vitamin C (4,3 mg ve 100 g), A a B - toho je nejvíc hned pod slupkou.

Hrušky a jejich účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporují mozkové funkce - brainfood, pravidelná konzumace hrušek podporuje i prokrvování mozku, a tím zlepšuje paměť a soustředěn
  • podporují očistu těla (detoxikace), vážou na sebe těžké kovy, působí proti dně (snižují hladinu kyseliny močové)
  • Hrušky jsou ostatně účinným diuretikem, tedy zvyšují tvorbu moči a podporují její vylučování, díky čemuž v důsledku pomáhají snižovat tlak. 
  • příznivě ovlivňují činnost střev (díky obsahu balastních látek) a prospívají žaludku při zpomaleném trávení (obsahují hodně vody)
  • obsažená vláknina působí příznivě i na trávení a činnost střev, takže vám pojídání hrušek pomůže odstranit zácpu a nadýmání
  • podporují trávení a peristaltiku střev, podporují tvorby žluči
  • působí žlučopudně, příznivě ovlivňují žaludeční potíže, rychle se dostávají do tlustého střeva, kde pomáhají likvidovat hnilobné procesy, a mírní tak křeče i plynatost
  • zdroj elektrolytů
  • draslík je dobré zařadit při zavodnění organismu, snižuje totiž hladinu sodíku v těle a na něj vázané molekuly vody
  • díky draslíku pomáhají hrušky zpevňovat cévy a brání v nich hromadění vápníku, doporučují se proto při chorobách krevního oběhu a pro své diuretické vlastnosti i při vysokém tlaku
  • mají nízký glykemický index (38)
  • působí proti vnějšímu tlaku (stres)
  • podporuje krvetvorbu a je zdrojem kyseliny listové
  • podporují obranyschopnost organismu (vitamin C, Flavonoidy)
  • obsahuje antioxidant quercetin, který působí jako prevence rakoviny 
  • prospívají při tuhé stolici, dobře zasytí a jsou zdrojem vlákniny
  • vhodné při menopauze, díky významnému obsahu bóru, který napomáhá transportu vápníku do kostí
  • díky tříslovinám a organickým kyselinám hrušky urychlují zacelování ran
  • podle historických pramen je popíjení odvaru z hrušek vhodný pro podporu léčby nemocí s horečkou a zimnicí. Šťávu ze syrových hrušek pak nabízeli nemocným s poruchami srdeční činnosti.
  • Ve starých herbářích byste našli i čaj z hruškového listí, který se podával při zánětech močových cest a ledvin.  
  • více

Skladování: v tmavé místnosti s teplotou kolem 4 °C. Nemáte-li ideální místo na skladování, raději hrušky zavařte jako kompot, udělejte z nich šťávu, nebo je nasušte. Hrušky lze i zamrazit. Před vložením do mrazáku se doporučuje je nejen omýt, rozkrojit a vyndat jádřince, ale i blanšírovat, to znamená ponořit na minutu do vroucí osolené vody a pak na chvilku přendat do nádoby se studenou vodou, nejlépe s ledem. Okapané a vychladlé kousky naporcujte do misek nebo speciálních sáčků a zmrazte.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.