Ostružiny

Plody ostružiníku jsou bohaté především na vitamin C, který podporuje imunitní systém a urychluje hojivé a regenerační procesy v těle. Kromě vitaminu C mají i vyšší zastoupení vitaminu A, luteinu, E, B3, B9, K, flavonoidů, anthokynů, ovocných kyselin, tříslovin, cukrů a vlákniny a také s jejich pomocí můžete doplnit zásoby železa, zinku, fosforu, hořčíku, draslíku či vápníku. Ostružiny jsou vhodným ovocem při hubnutí. Urychlují trávení, metabolismus a pomáhají tělu zbavit se nejen škodlivých látek ale i přebytečného tuku z těla.

Listy ostružin obsahují hlavně tříslovinu, dále flavon, stopy silice a organické kyseliny. Působí mírně svíravě, protizánětlivě a proti průjmům.

Ostružiny a jejich účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • detoxikační účinek a podporuje osu MTM
  • pomáhají při průjmu a zácpě
  • podporují mozkové funkce, působí také proti stresu a nervozitě
  • podporují střevní flóru - mikrobiotu
  • příznivě působí na stěny cév a působí jako prevence proti žilním chorobám
  • močopudný účinek, při zánětech močového měchýře
  • zdroj omega 3
  • prevence osteoporózy
  • při paradontóze a léčbě dásní (čaj z listů)
  • při nemocech štítné žlázy - na zvětšenou (hyperfunkce) štítnou žlázu - struma (flavonoidy a kyselina listová)
  • urychlují metabolismus, přírodní afrodisiakum pro muže
  • zdroj energie a podporuje regeneraci
  • působí jako prevence nádorových a srdečních onemocnění, snižují následky ozáření a chemoterapie
  • podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí, zdroj antioxidantů
  • prospívají proti nachlazení, kašli, zápalu plic, snižují horečku, při revmatismu, podporují obranyschopnost (čaj nebo kloktadlo)
  • mají proti sklerotický a protizánětlivý účinek
  • maliny a ostružiny prakticky zastavují kyslíkové stárnutí mozku savců
  • fermentované ostružiníkové listy můžeme použít jako náhradu za černý čaj, neobsahují však kofein
  • více

Ostružiny - plod, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají

Ostružiny - list, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální hladina glukózy v krvi
  • Normální funkce dýchacího systému

Použití: pro léčebné účely se používají plody i listy (které můžeme i fermentovat), lepší účinky mají divoce rostoucí ostružiníky

Kontraindikace: problémy se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Sběr: listy bez stopek (květen až srpen), černé plody

Plod: černá bobule

Lidové názvy: černice

Signatura: ostružiník je trnitý plazivý keř, který má i listy s ostny

  • černé plody
  • kyslíkové opotřebení (poškození kyslíkovými radikály) buněk mozku a celého těla je podstatně slabší u organizmu chráněného pigmentem ostružin

Jak připravit tinkturu z listů ostružiníku?

10 g sušených listů necháme podobu 21 dní louhovat v jednom deci 40% lihu a občas protřepeme, následně scedíme - používá se jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).