Rýže

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10 % vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich želatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80 % sacharidů (z toho 1,3 % je vláknina), 7 % bílkovin, 0,7 % tuků, nejméně výživná rýže je v předvařené formě.

  • celozrnnou rýži (hnědou, černou i červenou) můžeme kombinovat s čočkou (vznikne kompletní protein), nebo česnekem a cibulí (zdrojem zinku a železa)

Celozrnná rýže (hnědá, červená a černá) a její účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
  • rýže v kombinaci s luštěninami (sója, fazole, čočka) je zdrojem kompletních proteinů
  • celozrnná rýže je zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, E, draslíku, hořčíku, železa a vápníku
  • zdroj elektrolytů a mastných kyselin
  • protioxidační účinek (anthokyany, vitamin E)
  • díky vysokému obsahu vlákniny snižuje chuť k jídlu
  • více

Rýže, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Nabízené výrobky z rýže:

  • černá rýže, červená rýže, hnědá rýže, lepivá rýže
  • rýžový sirup
  • rýžový nápoj
  • rýžové mouky

Rýžový olej a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj omega kyselin
  • antioxidant
  • kouřový bod 215 °C
  • zpomaluje tvorbu vrásek a zvětšuje pružnost pokožky
  • ze všech olejů nejvíce účinně snižuje cholesterol
  • zlepšuje výkon při fyzické zátěži
  • obsahuje skvalen
  • odstraňuje chronickou únavu
  • povzbuzuje činnost srdce a trávení
  • zlepšuje vidění díky obsahu polyfenolů
  • působí jako prevence civilizačních chorob
  • více

Rýžová voda a její využití:

Přebytečnou vodu po uvaření rýže (zejména celozrnné rýže) nejčastěji slíváme do odpadu, ale existuje její efektivnější využití, protože je zdrojem minerálů a vitamínů. Nejvhodnější je rýžovou vodu nalijeme do sklenice a necháme ji vychladnout, poté je připravena k použití. Můžeme zužitkovat i vodu, kterou používáme na propláchnutí rýže.

  • výživa pro rostliny - zdroj dusíku, draslíku, fosforu, zaléváme 1-2× týdně (voda nesmí obsahovat sůl)
  • podporuje zažívání a působí proti zácpě (škrob podporuje růst zdravých bakterií)
  • zdroj tekutin, který je bohatý na minerály a elektrolyty - působí proti dehydrataci
  • prospívá při průjmu
  • vhodná při teplotách (zabraňuje ztrátě tekutin v těle, zdroj živin)
  • pro kosmetické účely pro vlasy (2-3 minuty pro vlasovou koupel) a pleť (pro čištění a výživu)
  • na zanícené oblasti kůže dle Ajurvédské medicíny
  • působí proti vzniku stařeckých skvrn a zmírňují případnou podrážděnost a zánětlivost

Bylinky vhodné při přípravě rýže:

  • majoránka, podporuje zažívání podporuje trávení tuků
  • koriandr, dodá rýži exotickou příchuť
  • libeček, je velmi aromatický
  • kurkuma, nádherně rýži obarví a štiplavě pozmění chuť
  • šajvěj, podporuje trávení a podporuje chuť k jídlu
  • kardamom, několik zrníček zeleného kardamomu skvěle ovoní

Článek: Jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.