Rebarbora

Rebarboru (reveň kadeřavá , Rheum rhabarbarum) najdeme často na našich zahrádkách, patří mezi řapíkatou zeleninu a konzumují se řapíky, které jsou velmi kyselé (díky obsahu kyseliny šťavelové). Obsahuje vitamín C, provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B9 - kyselina listová), kyselinu šťavelovou, z minerálních látek hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík. Rebarbora zlepšuje peristaltiku střev a je zdrojem pektinu a rutinu. Pro zamezení nepříznivých účinků je vhodné současně s rebarborou podávat mléčné výrobky, které mají vysoký obsah vápníku. Proto se rebarborový koláč se obvykle peče v kombinaci s tvarohem.

Rebarbora a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • působí proti zácpě
  • přírodní diuretikum
  • má protizánětlivý účinek
  • podporuje zažívací trakt
  • pomáhá očistě jater, odvádí toxiny ze střevní soustavy
  • pozitivní vliv na vlasy a pokožku (kyselina pantotenová)
  • Obsahuje draslík, který odvádí z těla vodu 
  • vitamin K, jenž je důležitý pro pevné kosti 
  • posiluje celkovou vitalitu a má význam i pro tvorbu krve (železo)
  • Rebarbora sice obsahuje vysoké množství vápníku, ale většina z něj je navázána na kyselinu šťavelovou a tvoří antinutriční šťavelan vápenatý. V této podobě tělo neumí vápník využít," Vysoká konzumace šťavelanu vápenatého může vést ke tvorbě krystalů a poškodit ledviny vysvětluje specialistka na výživu Margit Slimáková
  • Kořen rebarbory se využíval v čínské medicíně po tisíce let zejména na problémy s játry a ledvinami

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/dvoji-zivot-rebarbory-kralovna-kolacu-marmelad-a-prvni-posel-jara.A200504_104625_dobra-chut_ape

  • více

Rebarbora, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Kontraindikace: Není vhodná pro těhotné a kojící ženy, pokud trpíme revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny.

Barva květů: bílá

Sběr: řapíky před květem, listy jsou jedovaté (obsahují vysokou koncentraci kyseliny šťavelové)

  • rebarbora se má sklízet jen do svatého Jana, tedy do 24. června. Později se v ní prý koncentruje větší množství kyseliny šťavelové. Rebarboru je možné samozřejmě sklízet a konzumovat i po svatém Janu, ale musíte ji opravdu sklízet pravidelně. Pak se v ní kyselina šťavelová nekoncentruje," objasnil zkušený pěstitel.

Úprava: Řapíky se při sklizni neřežou, ale odlamují, když dorostou do výšky zhruba 40 cm, a list na konci se odřízne. Řapíky jsou díky kyselosti v syrovém stavu tepelně upravovány s cukrem, ale i jejich syrová podoba může být při správné kombinaci surovin nečekaným kulinárním osvěžením.

  • vhodná je k masitým pokrmům, nebo podušená s pórkem, jen s trochou cukru a pepře jako příloha ke kuřeti

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...