Quinoa

Quinoa (merlík chilský, v překladu "matka zrno") je bezlepková pseudoobilovina, původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje již 5000 let. Quinoa je vhodná také pro kojence, sportovce, vegany a vegetariány pro výjimečných obsah bílkovin (esenciální aminokyseliny - arginin, lysin, histidin; sirné aminokyseliny methionin a cystein) - vyšší než u kukuřice i rýže. Merlík chilský je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) a E, minerály (vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek). Quinoa patří mezi superpotraviny a brainfood. Semínka quinoi obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. OSN označila rok 2013 mezinárodním rokem semínek quinoa, což velmi prospělo popularizaci na celém světě.

  • quinoa s největším obsahem výživných látek se pěstuje v bolivijské a peruánské plošině Altiplano v srdci horského masivu And
  • kiwicha (laskavec ocasatý), která je bohatší na vápník a proteiny než quinoa, kaniwa (merlík bledý), která obsahuje více vlákniny a železa než kiwicha

Quinoa (merlík chilský) a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • bezlepková obilovina (vhodná pro celiaki a bezlepkovou dietu)
  • neutralizuje účinky volných radikálů (vitamin E) a podporuje tvorbu kolagenu (vitamin A)
  • působí proti stárnutí buněk, podporuje pevnost a pružnost pokožky
  • působí proti nadýmání a plynatosti
  • alternativou pro populaci, která má nedostatek vápníku a má problémy s laktózou
  • brainfood - podporuje mozkové funkce, paměť, koncentraci (vitamíny skupiny B)
  • díky obsahu vitamínů skupiny B reguluje produkci melaninu, důsledkem jsou pigmentové skvrny
  • vhodný pro sportovce, diabetiky, celiaki vegany a vitariány
  • podporuje růst svalové hmoty (zdroj kompletních proteinů včetně lysinu)
  • vhodný při redukčních dietách, působí proti přejídání a dobře zasytí
  • podporuje trávení a působí proti zácpě
  • zdroj tryptofanu a quercetinu
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje metabolismus organismu
  • podporuje detoxikaci organismu (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega 3 mastné kyseliny, vlákniny, aminokyselin, minerálů a vitamínů
  • zásadotvorná potravina, působí proti překyselení organismu (na rozdíl od bílé rýže)
  • antioxidační účinky, působí proti stárnutí
  • pomáhá při ochraně srdce, jater, ledvin, plic, působí proti oxidačnímu stresu
  • na 100 gramů quinoa obsahuje pouze 120 kalorií a pouze 4 gramy tuku
  • snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • vhodná je jako prevence rakoviny tlustého střeva
  • pomáhá při regulaci hladinu glukózy v krvi a hladiny cholesterolu
  • zdroj kyseliny fytové, která blokuje vstřebávání vápníku (eliminuje se vařením, klíčením nebo tzv. kyselým máčením
  • podporuje regulaci hladiny cukru v krvi (hořčík)
  • zdroj energie a ochraňuje červené krvinky (mangan, železo)
  • podporuje přenos kyslíku mezi buňkami, svaly a orgány (železo)
  • nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • doporučuje pokud trpíte migrénami
  • více

Quinoa, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Quinoa - druhy:

  • červená - je křupavější než bílá s oříškovou příchutí
  • černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější
  • bílá - nejpoužívanější, má jemnou máslovou chuť
  • tyčinky s quinoou

  • naklíčená semínka s quinoou

Použití: jako příloha k masu, do salátů, na zahuštění polévek

Příprava: před přípravou ji namočíme na cca 10 mín. do vody, následně propereme a vaříme stejně jako rýži

Tipy na přípravu semínek quinoi:

  • Kaše - quinoa se vařit s mlékem, surovým medem a rozinkami po dobu pěti minut. Přidáme nasekané mandle, dušené švestky a med. Získáme tak výživnou, chutnou kaši.
  • Saláty mohou být vyrobeny s použitím bílé quinoi v kombinaci s pražený vlašskými ořechy a dýňovými semínky. Smíchejte dýňová semínka, bílou quinua se sezamovými semínky, koriandrem, kmínem, solí, pepřem, paprikou a česnekem. Nakonec přidejte olivový olej, fetu, a citron, zelené fazolky a karamelizovanou cibuli.
  • Rizoto je možné také připravit pomocí bílé quinoi, hnědé rýže, rajčat, zeleninového vývaru a česneku.
  • Rýžový nákyp lze připravit pomocí bílé quinoi namísto tradiční bílé rýže. Quinoa poskytuje více výživy a je také plnění. Můžete také přidat mléko, skořici a vanilku. Rýžový nákyp můžeme podávat s čerstvým ovocem, např. plátky broskví, ananasu, meruněk, jahod a manga.
  • pokud necháme quinou vařit trochu déle (běžně se vaří stejně dlouho jako rýže), získáte kaši, do které můžeme kokosové mléko a hořkou čokoládu, která se v kaši rozpustí a dodá jí lahodnou chuť

Články:

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...