Červená řepa

Červená řepa (Beta vulgaris) se pěstuje jako klasická podzimní kořenová zelenina v různých tvarech. Červená řepa patří mezi jednu z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny. Pochází z oblasti Středozemního moře a velmi často ji konzumovali ve starověké Babylonii. Za jejím rozšířením po Evropě stojí hlavně Římané. Konzumní částí je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená řepa obsahuje z 87 % vodu, bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin (dobře se vstřebává ze střeva, má antioxidační účinky), betacyanin (což je druh pigmentu), vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K), minerály (sodík, draslík, vápník, křemík, jód, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan).

  •  ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku 

Červená řepa a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj anthokyanů, podporuje obranyschopnost organismu, zabraňujících křehkosti cév
  • zlepšuje také činnost srdce, snižuje krevní tlak a funguje také jako pomocník správného zažívání a vylučování 
  • zlepšuje krevní oběh a snižuje riziko vzniku infarktu a mozkové příhody, kromě toho díky ní už nikdy nebudete mít studené ruce a nohy 
  • betacyanin (antioxidant), což je druh pigmentu, má protinádorové a tlumící účinky, podpůrný lék při jejím překonávání a následné rekonvalescenci po vyléčení
  • podporuje trávení a působí proti tuhé stolici (vláknina)
  • podporuje tvorbu červených krvinek (při anémii) a krevní oběh, chrání srdce a zabraňuje oslabování nervové soustavy
  • konzumace dvou šálků řepné šťávy denně skutečně snižuje krevní tlak 
  • může přispět ke zlepšení hladiny žaludeční kyseliny, ke snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku
  • neutralizuje jedovaté látky, které se nacházejí v našem těle
  • zdroj elektrolytů (hořčík, vápník, draslík, sodík)
  • podporuje rekonvalescenci
  • podporuje zdravý vývoj plodu v těhotenství (kyselina listová a další)
  • prevence při respiračních potížích
  • působí proti zánětům, působí proti vyčerpání organismu
  • čistí střeva a organismus, podporuje osu MTMS, podporuje zdraví jater a ledvin
  • je užitečná v boji proti akné a jiným druhům zánětu kůže
  • má schopnosti neutralizovat škodlivé látky v těle a podporovat jejich následné vylučování z těla, a to především z mozku a střev
  • podporuje odbourávání tuků v těle
  • prospívá při menopauze
  • vhodná pro těhotné ženy, je zdrojem kyseliny listové (B9)
  • podporuje metabolismus a má močopudné účinky
  • vhodná při pakostnici (dna) a při problémy s ledvinami a žlučníkem
  • neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
  • šťáva z červené řepy obsahuje rozpustnou vlákninu, ta zpomaluje vyprazdňování žaludku, které napomáhá správnému trávení, snižuje špatný cholesterol a pomáhá upravovat vyměšování
  • je plná kyseliny listové, je nesmírně důležitá pro těhotné ženy, protože její dostatečné množství v těle pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí. 
  • karotenoidy obsažené v červené řepě jsou uváděny jako velmi dobré pro sítnice očí  (syrová červená řepa)
  • mužů zlepšuje kvalitu erekce 
  • více

Červená řepa,schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá¨

Fermentovaná červená řepa:

Fermentace je proces působení přátelských mikroorganismů, kterými se "infikuje" šťáva nebo drcené ovoce a které pozřou veškerý cukr, který je v řepě obsažený. A ten buď přemění na alkohol, anebo na tekutinu podobnou octu. Tyto odpadní tekutiny lze buďto vypít, anebo je sušením odpařit. Tak se zachovají veškeré potřebné látky bez přítomnosti nežádoucích vedlejších účinků a chutí. 

Díky procesu fermentace se zelenina téměř úplně zbaví obsaženého cukru a kromě toho získá některé léčivé vlastnosti, kterými předtím nedisponovala.

Bakterie, které zůstávají součástí fermentované zeleniny, pak osídlují lidská střeva a stávají se tak součástí obranné armády našeho imunitního systému, který chrání tělo před napadením různých druhů bakteriálních a virových infekcí. 

Použití: do salátů, smoothie, snídaňových směsí

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)

Sběr: bulva, listy

Lidové názvy:

Signatura:

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...