Čínské byliny

TČM (tradiční čínská medicína) má původ v čínském léčitelství a je charakterizována holistickým přístupem (zahrnuje akupunkturu, bylinnou léčbu, masáže, dietetickou léčbu a cvičení), která byla v Číně používána již 3 stol. před naším letopočtem. Tradiční čínská medicína vychází z předpokladu, že lidské tělo není izolovaným prostředím, ale místem, kde do lidského života vchází celý vesmír. Podle tohoto holistického pohledu nejen že člověk tvoří jednotu s vesmírem, ale i samotné tělo představuje jakousi integraci funkčních systémů, které vzájemně vytvářejí harmonickou jednotu. A podobně jako je tělo mikrokosmem a zrcadlem vesmíru, platí totéž i pro jednotlivé orgány ve vztahu k celému tělesnému organismu. Více

5 základních elementů tradiční čínské medicíny:

dřevo vytváří oheň, který spálí dřevo na popel, který vytváří zemi, z ní pochází rostliny, rostliny následně působí na zemi, v zemi vznikají kovy a ty se opracovávají ohněm a ten vytváří páru a ta je základem elixíru života, základ pro vývoj dřeva, dřevo je opracováváno kovem aby sloužil lidem pro život pro estetickou a duchovní pohodu - pro uspokojení všech smyslů

  • dřevo (mu) - období jara 14. 2. - 14. 5., játra (jin) a žlučník (jang) , kyselá chuť- úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak
  • oheň (chuo) - období léta 15. 5. - 14. 7., srdce a tenté střevo, teplo, sucho, pikantní hřeje, chuť hořká - vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení
  • země (tchu) - babí léto 15. 7. - 14. 9., žaludek, slezina a slinivka, sladká chuť - úkolem je trávení a vstřebávání
  • kov (ťin) - období podzimu 15. 9. - 14. 11., plíce, tlusté střevo - ostrá pálivá chuť, která rozproudí energii v organizmu
  • voda (šuej) období zimy 15. 11. - 14. 2., ledviny a močový měchýř, vlhké, slaná chuť - vhodné ochraňovat pomocí zahřívajících jídel

Tradiční disciplíny podle TČM:

  • učení o jin a jang
  • učení o 5 prvcích (elementech)
  • učení o vnitřních orgánech
  • učení o čchi, krvi a tělních tekutinách
  • učení o síti drah
  • učení o příčinách vzniku nemocí
  • učení o mechanismu nemocí
  • metody vyšetřování
  • rozlišovací diagnostika
  • prevencE a zásady léčby

Čínská monáda, tchaj-ťi-tchu, velmi výstižně zobrazuje vzájemně provázané protiklady. Jde o dynamický symbol kosmosu, který je neustále v bohybu, probíhají změny, které jsou v dynamické rovnováze. Symbol jing (tmavá plocha, ženský element) x jang je mocným vizuálním zobrazením duality, která vytváží strukturu vesmíru. Jin představuje tmavou plochu, která vždy obsahuje zárodek jangu představovanou bílou tečkou, zatímco v jangu (bílá plocha) je vždy přítomno semínko jinu (černá tečka).

  • teorie jin a jang - dvě protichůdně působící a navzájem se doplňujících sily,které jsou základem vesmíru
  • jin (voda a země), ženský tmavý element, charakterizován pasivitou, tmavostí, smutkem, nocí, z hledisla těla jin tvoří materiální existenční základnu
  • jang (oheň a vítr), mužský světlý element, charakterizován aktivitou, dnem, z hledisla těla se jang stará o funkci vnitřních orgánů
  • čchi - životní síla, energie, čchi je neoddělitelně propojena s krví
  • meridiány - dráhy, kterými proudí čchi
  • kompost - nečistoty a toxíny v těle
  • lidské orány, tvoří orgánovou síť, která má specifické funkce

Ve stínu je chlad a vlhko, tam sídlí jin. Na slunečné straně je naopak horko, sucho a také světlo, tam si libuje jang.

Pokud je harmonie, probíhá cirkulace (koloběh změn a vzájemných závislostí) prvků, které se sebou vzájemně působí, čchi je životní energie, která je ve středu. Pokud vznikne mezi orgány (elementy) nerovnováha, vede to k nemoci.Stravování v čínské medicíně, které je vždy součástí kvalitní léčby, se také řídí principy jin a jang, stejně jako teorií elementů. Vyvážená strava podporuje rovnováhu v organismu a tím funguje jako prevence proti nemocem. Harmonická strava je dle TČM složena z různých chutí, energií, a je přizpůsobena vašim fyziologickým potřebám, aktuálnímu stavu i ročnímu období.

5 základních elementů tradiční čínské medicíny:

dřevo vytváří oheň, který spálí dřevo na popel, který vytváří zemi, z ní pochází rostliny, rostliny následně působí na zemi, v zemi vznikají kovy a ty se opracovávají ohněm a ten vytváří páru a ta je základem elixíru života, základ pro vývoj dřeva, dřevo je opracováváno kovem aby sloužil lidem pro život pro estetickou a duchovní pohodu - pro uspokojení všech smyslů

  • dřevo (mu) játra (jin) a žlučník (jang) , kyselá chuť- ukolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak
  • oheň - teplo, sucho, pikantní hřeje, (chuo), srdce a tenté střevo- vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení
  • země (tchu) pozdní léto, sladká chuť, žaludek, slezina a slinivka - úkolem je trávení a vstřebávání
  • kov (ťin), podzim - plíce tlusté střevo - ostrá chutí, která rozproudí energii v organizmu
  • voda - zima, vlhké slaná chuť, (šuej), slaná chuť - ledviny a močový měch, vhodné ochraňovat pomocí zahřívajících jídel

Každý orgán těle (játra, srdce, slezinu, plíce a ledviny) představuje jeden z 5 elemetů

Při konzumaci a výběru potravin dle TCM nezáleží jen na tom, jaké je roční období (jestli je teplo, nebo zima), ale i na tom, jaký jste termický typ:

  • horké, které chrání před chladem a měly by proto být užívány hlavně v zimě
  • teplé, jež zvyšují aktivitu organismu (například zeleninové polévky)
  • neutrální zvyšující čchi (zde se řadí hlavně obiloviny a luštěniny)
  • osvěžující , které pomáhají při tvorbě krve (převážně ovoce a zelenina)
  • studené, jež chrání před horkem a pomáhají ochlazovat tělo a jsou proto nejvhodnější v létě.

Tzv. zahřívací potraviny - co je pikantní, to hřeje:

  • skořice, zázvor, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, feferonka nebo kmín
  • cibule, česnek pórek, dochucujte chilli papričkami, kurkumou nebo křenem
  • kuřecí a jehněčí maso, losos, mořské řasy, mořská sůl
  • křížaly
  • červené víno
  • černý čaj
  • způsob úpravy: pečení, grilování, pražení

Tzv. chladící potraviny, chrání před horkem:

  • zelený čaj
  • ovoce a zelenina
  • sušené plody
  • voda
  • způsob přípravy: vaření v páře

Tzv. neutrální potraviny, zvyšují šchi:

  • luštěniny, mrkev, brambory, ořechy nebo máslo

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...