Kvašená zelenina

Kvašenou zeleninu si můžete jednoduše vyrobit z domácí zeleniny pěstované na zahrádce a soli, jako lék v dlouhém zimním období ji používali již naši předci již nejméně ve starověku. Fermentovaná zelenina (liší se podle druhu použité zeleniny) dodá tělu zejména v zimě tolik potřebný vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin K2, hořčík, draslík, fluor, laktobacily, kyselinu mléčnou, vlákninu a enzymy. Z hlediska délky kvasného procesu rozlišujeme: rychlokvašenou (jemně nakrájená zelenina začne kvasit už v průběhu několika hodin), středně dlouho kvašenou (té se říká také pickles a jedná se o všechny ty čalamády a další pochutiny, kterým prokvašení trvá zhruba 2- 7 dní) a dlouhodobě kvašenou (nejznámější je třeba právě kysané zelí, kterému to trvá opravdu několik týdnů).

  • prastarý způsob konzervace (kvašení, fermentace) potravin mléčným kvašením
  • nejčastěji se pro kvašení používá zelí, mrkev, okurky, celer, kedlubny, květák a ředkve
  • čím je vyšší teplota a nižší obsah soli, tím rychleji proces mléčného kvašení probíhá

Kvašená zelenina a její účinky:

  • zdroj přírodních probiotik (mikrobiota), enzymů a vlákniny, které podporují trávení a imunitu
  • prospívá při tuhé stolici, střevních potížích a plynatosti
  • podporuje proces hubnutí
  • zdroj vitamínu C, skupiny B a K
  • podporuje trávení bílkovin, škrobů, tuků
  • podporuje očistu organismu a je cenným zdrojem vitamínů a minerálů
  • působí proti kvasinkám a nepřátelským baktériím
  • zlepšuje vitalitu v zimním období
  • při zánětech horních cest dýchacích (šťáva)
  • působí proti překyselení žaludku
  • působí jako prevence proti zánětům a některým druhům rakoviny
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • chrání tělo před respiračními obtížemi
  • zvyšuje odolnost protivnějšímu tlaku a snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku

Jak si doma vyrobit kvašenou zeleninu (pickles)?

očištěnou a umytou zeleninu nakrájíme (nastrouháme) na kousky a smícháme se solí (himalájská nebo mořská čistá sůl) a kořením v hrnci, skleněné míse nebo zavařovací sklenici (zaplníme do 3/4 a stlačíme, zatížíme) a následně necháme odložit až pustí šťávu, zelenina musí být během kvašení ponořená, bez přístupu vzduchu (doleje se solným nálevem). Nádobu zakryjeme tak, aby mohly odcházet plyny (aby tzv. dýchala), které vznikají při kvašení. Během kvašení (probíhá nejlépe při teplotě 18 - 24°C po dobu cca 5 dní) na povrchu udělá bílo-šedý kvasinkový povlak, který odebereme lžicí (plíseň je tzv. chlupatá, kvasinky jsou slizké). Pokud se objeví plíseň je nutné zeleninu vyhodit na kompost. Nakonec můžeme fermentovanou zeleninu dát do menších sklenic pevně uzavřít a uskladnit ve sklepě nebo lednici.

  • na jeden kilogram zeleniny a ovoce potřebujeme cca 20g himalájské soli, případně trochu kmínu nebo jalovčinek
  • kameninová, keramická nebo skleněná nádoba (vhodné je ji předem vyvařit- odstranění bakterií) s víkem, nádoba na pickles s pružinou
  • prkénko se zátěží
  • při mléčném kvašení dochází k typickému zápachu

Jaké suroviny a zelenina se používá na kvašení?

  • tvrdší druhy ovoce a zejména zeleniny - zelí, mrkev, petržel, červená řepa, ředkev i ředkvičky, brokolice, květák, kedlubny, cibule, okurky, řapíkatý celer i papriky, rajčata, ale i jablka a hrušky
  • na dochucení, koření - křen, česnek, cibule, chilli, kopr, zázvor, kurkuma, pepř, hřebíček, kmín, anýz, zelené bylinky
  • himalájská nebo mořská čistá sůl (podporuje pouštění šťávy ze zeleniny a působí jako konzervant)

Kysané zelí, nepasterizované, bez octu

kysané zelí je považované za všelék v zimním období a současně za součást tradiční české kuchyně. Zelí je zdrojem vlákniny, antioxidantů, kyseliny listové, beta - karotenu, vitamínů C, E, K, minerálů, kyseliny mléčné (zdroj probiotických struktur -mikrobiota), nesmí být však sterilizované ani vařené!!

  • je prevencí zácpy, podporuje trávení, zdroj přírodních probiotik
  • obnovuje žaludeční sliznice, prospívá při žaludečních vředech
  • posiluje odolnost organismu, zvyšuje odolnost vůči melancholii
  • podporuje tvorbu kostní hmoty a stimuluje růst vaziva
  • podporuje metabolismus tuků a snižuje hladinu LDL
  • podporuje obnovu přátelských bakterií ve střevě - probiotikum (zamezí osídlení nepřátelskými baktériemi)
  • podporuje vstřebávání železa a tak podporuje tvorbu hemoglobinu

Jak si vyrobit vlastní kvašené zelí?

omyté zelí nastrouháme, přidáme krájenou cibuli, kmín, pepř a bobkový list a dáme do keramické nebo skleněné uzavíratelné nádoby, tak aby byla zaplněna do 3/4 výšky, stlačíme.a zalijeme cca 6% roztokem himalájské soli s vodou tak aby bylo zelí pod vodním roztokem, zatížíme a přikryjeme tak, aby zelí mohlo dýchat

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.