Jetel červený

Červený luční jetel (Trifolium pratense) je léčivá bylinka (pícnina s obsahem proteinů a minerálů), která byla hojně využívána našimi předky do bylinných čajů. Sbírá se červené květenství, která mají jemně sladkou chuť, čestvé se hodí do salátů a i pro přímou konzumaci. Červený luční jetel je zdrojem, fenolů, silic, vitamínů A, B1, B3, C a E, antioxidantů, lecitinu, cholinu, kyseliny salicylové, vápníku, hořčíku, sodíku, železa, fosforu, chromu a fytoestrogenů (izoflavony). které jsou podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Jetel patří mezi významné medonosné byliny a sbírá se v době květu po celé léto. 

Jetel luční červený, účinky: 

  • mírní příznaky spojené s menopauzou
  • zvyšují odolnost organismu a léčí kašel 
  • čistí krev
  • příznivě ovlivňují jaterní funkce a hodí se při problémech s lymfatickým systémem 
  • tlumí bolesti po bodnutí hmyzem, uklidňují pocuchané nervy a zkvalitňují spánek
  • více

Jetel luční červený, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální stav kostí
  • Normální činnost srdce - kardiovaskulární systém - krevní tlak
  • Menopauzální komfort

Jak připravit čaj z červeného jetele?

2 lžíce sušených květů červeného jetele zalijeme půl litrem vařící vody, necháme 10 minut odstát a přecedíme

Jak připravit pleťovou vodu z červeného jetele?

postup je stejný jako při vaření čaje, hotový čaj pak necháte vychladnout, nanášejte pomocí tampónu

Bylinkový herbář

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...