Lékořice lysá

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční léčivá bylinka, pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3-4 roční kořen na podzim). Kořen lékořice je zdrojem fytoestrogenů, škrobu, saponinů (cca 20%), sacharidů, organických kyselin (kyselina fumarová, kyselina jablečná, kyselina citrónová, kyselina jantarová), glykosidů, silic, vitamínů skupiny B, E, flavonoidních sloučenin, manganu, jódu, brómu, zinku, fosforu. Ve starověké Číně se používá kořen lékořice více než pět tisíc roků.

  • kořen lékořice lze použít jako tinkturu, prášek, sirup nebo odvar

Lékořice a její účinky:

  •  zvýšuje hojivé účinky různých bylin a proto je nyní často používána v léčivých přípravcích
  • kořen lékořice se používá při hadí uštknutí, bodnutí hmyzem jako protijed, také při otravě jídlem 
  • vhodná při nemocnění kloubů - revmatismus, artritida, artróza
  • reguluje metabolismus vody a soli - antialergický účinek
  • odvar z kořenů lékořice pomáhá při chronické únavě, rychlé únavě, obnovuje práci nervového systému, normalizuje spánek
  • pozitivní vliv na hormonální systém- adaptogen
  • má antihistamické, antivirové, protizánětlivé, anti-alergické účinky na lidský organismus
  • pomáhá posílit nervový a imunitní systém, má tonizační účinek
  • podporuje zažívání, působí proti nadýmání a zácpě
  • působí proti negativním účinkům menopauzy (zdroj fytoestrogenů) a při menstruačních potížích (hormonální účinky)
  • podporuje činnost nadledvinek a regeneruje slinivku
  • vhodná pro ochranu a regeneraci funkce jater (snižuje pravděpodobnost výskytu cirhózy jater a rakoviny)
  • podporuje imunitní systém a mírní únavu
  • podporuje nervový systém (antidepresivum) a zdraví srdce
  • podporuje uvolňování hlenů a vykašlávání, vhodná při nachlazení
  • vhodná při nemocech dýchacích cest (mírní záněty) - kašel, zahlenění, katar plic
  • při respiračních onemocněních (dávivý kašel, zánět průdušek, plic a průdušek zápal plic)
  • mírné močopudné účinky (diuretikum)
  • zvyšuje krevní tlak
  • snižuje hladinu cholesterolu a stimuluje nadledvinovou kůru
  • pomáhá při nedostatku kortizolu (přírodní zdroj kortizkoidů)
  • stimuluje peristaltiku střev
  • protinádové účinky
  • podporuje dlouhověkost, má podobný účinek jako ženšen
  • pomáhá při chronické únavě, rychlé únavě, obnovuje práci nervového systému, normalizuje spánek (odvar z kořene)
  • redukuje pigmentové skvrny (výtažek z kořene lékořice), podporuje tvorbu kolagenu
  • podporuje narušené funkce  lymfatického systému (1 polévková lžíce sirupu, zředěná ve sklenici horké vody)
  • pomáhá očistit tělo toxinů, normalizuje kyselost, eliminuje pálení žáhy
  • zdroj kyseliny glycyrrhizové, dává sladkou chuť lékořice, a proto může být použita jako potravinářské sladidlo pro diabetiky  
  • vynikající detoxikační činidlo, které neutralizuje toxické účinky chemických látek (kyselina glycyrrhizová)
  • antimikrobiální a antiparazitické vlastnosti (kyselina glycyrrhizová)
  • podporuje proces hubnutí (snižuje tuková ložiska a brání jeho ukládání)
  • účinný prostředek proti vypadávání vlasů 
  • více 

Lékořice lysá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Energie
  • Imunitní systém - antioxidant
  • Normální stav kloubů
  • Duševn zdraví - nervový systém - klid
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav pokožky
  • Močový & reprodukční systém Prostata

Použití: na přípravu čaje a dochucování likérů a sirupů, na výrobu lékořicového oleje

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Chuť: sladká, díky obsahu glycirizinu

Kontraindikace: nevhodná kardiaky, těhotné a kojící ženy, malé děti

Jak připravit čaj z lékořice?

jednu lžičku lékořice (drcený kořen) zalijeme 250ml vřelé vody a necháme 10 min. louhovat, potom scedíme, používáme 1-2x denně

Jak připravit lékořicový olej?

smícháme drcený kořen lékořice a např. olivový olej (tak, aby byl kořen celý ponořený v oleji) a necháme macerovat 10-20 dní v uzavřené sklenici na chladném místě, pravidelně protřpávejte v průběhu luhování, nakonec scedíme.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...