Chia semínka

Chia semena (Salvia hispanica, Chia seeds, hovorově chio nebo čia semínka) patří mezi protioxidanty, superfoods, jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin Omega 3 a 6 v ideálním poměru 1 : 3, vitamínů A, skupiny B (B1, B2, B3, B9), C a E, minerálů (železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník), vlákniny (téměř 40 %) omezují chuť k jídlu, jsou dobře stravitelná. Chia patří mezi superpotraviny díky svým unikátním účinkům a zdrojům vitaminů, kvalitních sacharidů, minerálů a aminokyselin. Zavodňují tělo po dobu minimálně 5 hodin díky schopnosti nasát vodu a desetinásobně zvětšit vlastní hmotnost. Chia v kombinaci s vodou vytváří gel, který pomáhá tělo hydratovat zevnitř a proto jsou vhodná Chia semínka zejména pro sportovce, diabetiky, celiaky a vegetariány.

  • zdroj omega 3 kyselin, vitamínů skupiny B, vápníku a hořčíku
  • semínka jsou hydrofilní a přirozeně bezlepkové
  • zdroj proteinů a vlákniny

Chia semínka a jejich účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • Paleo s RAW strava
  • vhodný doplněk při redukčních dietách, dobře zasytí a jsou dobře stravitelná
  • dodávají energii a přispívají k vytrvalosti (ideální poměr 1 : 3 goji / chia semínka) vhodné zejména pro běžce
  • snižují chuť na sladké, navozují pocit sytosti
  • stabilizují hladinu krevního cukru u diabetu obou typů a brání kolísání jeho hladiny (vláknina) - zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry
  • snižuje hladinu LDL
  • díky obsahu zinku podporují slinivku v tvorbě inzulínu a vitamín E
  • neobsahují lepek (bezlepková potravina)
  • působí proti tuhé stolici a zlepšují peristaltiku střev (zdroj vlákniny, 2 × více než ovesné vločky)
  • vhodná do snídaňových směsí, jogurtů, polévek a smoothie
  • přírodní zdroj omega kyselin (omega 3 - obsahují 8 × více jak losos)
  • vhodná pro diabetiky, sportovce, vegetariány, vegany a celiaky
  • zavodňují tělo zevnitř (chia semínka jsou hydrofilní) - mají schopnost na sebe vázat vodu (až 10 × zvětší svůj objem) podobně jako bazalková semínka
  • podporují růst svalové hmoty (proteiny)
  • zdroj elektrolytů (hořčík, vápník, draslík)
  • nizký glykemický index
  • pomáhají snižovat pravděpodobnost výskytu Alz. choroby
  • podporuje činnost ledvin, plic, jater či žlučníku, srdce, cév a nervů
  • působí jako prevence vzniku civilizačních onemocnění,
  • snižují riziko vzniku usazenin u cév a tepen (vitamíny E a C)
  • pomáhají ředí krev a snižují tak riziko vzniku srdečních nedostatečností (flavonoidy)
  • působí jako prevence proti vzniku střevních zánětů , podporuje osu MTM
  • podporují obranyschopnost organismu
  • vyrovnání hladiny kyselosti v těle (díky obsahu draslíku)
  • brainfood, podporuje mozek a mozkové funkce
  • prospívají vlasům, nehtům a pokožce
  • chia semínka působí i jako "hubnoucí zázrak" (kombinace 70 % chia semínek a 30 % goji)
  • více

Chia semínka, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Jak chia semínka konzumovat?

  • do jogurtů (chia puding)
  • do müsli a snídaňových směsí
  • jako posyp do ovocných a zeleninových salátů
  • do smoothie (např. s banánem, sezónním a sušeným ovocem)
  • můžeme přidat do zmrzlinových pohárů
  • voda s ječmenem (prášek) a chia semínky - rozmícháme v šejkru
  • do vajíčkové amolety
  • na přípravu energetických nápojů - chia fresca
  • k zahuštění do polévek

Kontraindikace: léky na ředění krve, nízký krevní tlak

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, nápojů, smoothie, salátů, na zahušťování omáček a polévek, při pečení

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Lidové názvy: čia semínka, chio, semínka běžců

Signatura: hydrofilní semínka podobně jako len a černucha setá

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).